állás kalauz

Az egész EU-ban hatalmas az igény a minőségi munkaerőre

Az egész EU-ban hatalmas az igény a minőségi munkaerőre

Kép forrása: pixabay.com

“Európában a közpénzek minden egyes centje a minőségi munkahelyek védelmére és létrehozására kell, hogy irányuljon” - hívta fel a figyelmet Esther Lynch, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára (ESZSZ) a Háromoldalú Szociális Csúcson Brüsszelben, ahol aggasztónak vélte, hogy a feldolgozóiparban foglalkoztatottak száma Európában egy év alatt majdnem egy millió fővel csökkent, míg a minőségi munkaerőből az egész EU-ban hiány van. 

 

Az idei találkozó a „Egy gazdaságilag és társadalmilag erős Európa, amely meghatározó a világban”- címet kapta, és a legfőbb téma az európai munkaerőhiány, illetve annak kezelése volt. A magyar munkáltatók érdekeit Dr. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke képviselte.

A találkozón a legnagyobb figyelmet Esther Lynch (ESZSZ) beszéde kapta, aki figyelmeztetett arra, hogy a cselekvés szükségességéhez nem férhet kétség. Miközben a feldolgozóiparban foglalkoztatottak száma egy év alatt majnem egy millió fővel, az egész EU-ban hiány van minőségi munkahelyekből, és soha nem tapasztalt munkahelyi bizonytalanság érezhető a kontinensen.

“Biztosítanunk kell, hogy minden közpénz olyan szervezetekhez kerüljön, amelyek minőségi munkahelyeket teremtenek és tartanak fenn.” - folytatta Lynch, majd hozzátette:  “A közbeszerzési irányelveket is felül kell vizsgálni annak biztosítása érdekében, hogy a közbeszerzési szerződések ne a legalacsonyabb áron történő versenyfutást eredményezzék. Az EU által finanszírozott szerződéseket csak olyan cégeknek lehetne odaítélni, amelyek tiszteletben tartják a munkavállalók és a szakszervezetek jogait is.”

“Soha nem volt ilyen nagy a szakképzett munkaerő iránti igény, ugyanakkor még soha nem volt ilyen erős az igény a munka és a magánélet egyensúlyára és a minőségi munkahelyekre sem.”  - tette hozzá Alexander De Croo, Belgium miniszterelnöke, az EU Tanácsának soros elnöksége nevében, aki emiatt közös párbeszédet indítványozott.

A találkozó további felszólalásaiban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sürgette a bürokrácia csökkentését, és a munkavállalók még több jogának biztosítását, míg Fredrik Persson, a BusinessEurope elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU zöld átállása nem járhat az ipar leépítésével, és olyan megállapodást kell kidolgozni, amely testreszabott intézkedésekkel támogatja a kkv-k átállását is.

Dr. Rolek Ferenc (MGYOSZ) pedig felszólalásában kiemelte, hogy a magyar és kelet-európai munkaadók legnagyobb problémája a magasan képzett munkaerő EU-n belüli elvándorlása jelenti, melyre minél hamarabb megoldást kell találni.   

 

#álláskalauz