állás kalauz

Állást nem is olyan könnyű találni

Állást nem is olyan könnyű találni

Kép forrása: pixabay.com

Legyen szó akármelyik területről, állást találni ma nem is olyan könnyű, mint gondolnánk. Persze amikor valaki rátéved egy-egy álláshirdető oldalra, állások százezreivel találkozik és meg van győződve arról, hogy rengeteg betöltetlen állás van, és aki dolgozni akar, az talál munkát.

 


Persze ez nem tévedés, hisz aki dolgozni szeretne, az előbb-utóbb talál valamilyen munkát. A kérdés az, hogy ez a munka mennyiben felel meg az elvárásainak, képesítésének. Ma, a 21. században teljesen más a munka világba, mint a rendszerváltás előtt volt. Ma már nincsenek úgynevezett nyugdíjas állások, vagy ha vannak is, nagyon ritkán. Egy munkavállaló több cégnél is megfordul élete során.

Okok és következmények

Ma már a munkaerőpiacra kerülő fiatalok is teljesen másképp gondolkodnak. Tanulni szeretnének, kísérletezni, mindent kipróbálni, eszük ágában sincs egy helyen tölteni az egész életüket. Hogy ez jó irány-e vagy sem, azt egyelőre nem lehet tudni, annyi biztos, hogy aki rövid távon gondolkodik, annál nem alakul ki olyasféle elköteleződés a cég irányába, mint a hosszú távon tervezőknél.

Aki munkát keres, érdemes azt is mérlegelnie, hogy az adott helyen mennyi időt szándékozik eltölteni és minél hosszabb ez az időtartam, annál kevésbé érdemes megalkudni. Míg aki egy-két évre keres állást egy külföldi költözés előtt, vagy épp mert pénzt szeretne gyűjteni az utazásra, sokszor előtérbe helyezi a fizetés nagyságát, és ilyenkor nem számít olyan nagyon, ha a munka nem felel meg tökéletesen az illetőnek.

(LM)