állás kalauz

Ahol többet kapunk, mint amennyit adunk

Ahol többet kapunk, mint amennyit adunk

Kép forrása: pixabay.com

Az önkéntes munka egyre népszerűbb az egész világon, sokan választják a munka ezen formáját, hogy jobban megismerjék a világot, önmagukat. Sok fiatal dönt ma úgy, hogy a tanulás után, de még munkába állás előtt önkéntes munkát vállalnak, mások két munkahely között vágnak neki a világnak, hogy önkéntes munkát végezhessenek. Hogy mitől is önkéntes egy munka?

 

Attól, hogy önként vállalja az ember, nem jár anyagi haszonnal, az önkéntes munkát végző nem vár ellenszolgáltatást, viszonzást. Hozzáadott értéket teremt, non-profit, civil szervezet, állami intézmény számára. Az önkéntesség lehet rendszeres vagy alkalmi. Önkéntes munka például az, ha eljárunk egy közeli menhelyre kutyát sétáltatni, kenneleket takarítani, de az is, ha elutazunk egy hosszabb időre Afrikába gyerekeket oktatni.

Miért önkénteskedünk?

Sokféle ok lehet a háttérben. Sokan azért, mert a világban megtapasztalt hiányosságok sarkallják erre, mások a személyes presztízsüket szeretnék növelni az önkéntesség által. Sokan világot szeretnének látni és közben hasznosan tölteni az időt, jobban megismerni a különböző társadalmakat, mások racionális okok mentén kezdenek önkénteskedni.

A vállalati önkéntesség is elterjedőben van, ilyenkor egy-egy közösség önkéntes munka keretében segít a környezetében élőkön, például lefestik az egyik iskola kerítését, játszóteret újítanak fel, vagy épp a zöldterületet gondozzák. Ennek kettős célja van, a hasznos segítség mellett a csapat is épül, jobban összekovácsolódik.

Hova forduljon, aki önkénteskedni szeretne?

Aki önkéntes munkát szeretne végezni, először is gondolja át, hogy alkalmanként vagy rendszeresen szeretné-e végezni. Van-e elég ideje önkénteskedni, hisz sokan nagy elánnal vetik bele magukat az önkéntes munkába, aztán hamar rájönnek, hogy nem fér bele az idejükbe. Ilyenkor magunkban is csalódunk és bennünk is csalódnak, tehát ha elkezdünk valamit, legyünk abban biztosak, hogy folyamatosan és rendszeresen tudjuk majd végezni.

Azt is nézzük meg, hogy milyen munkát végeznénk szívesen és csak olyan munkát vállaljunk el, amivel tudunk azonosulni. Ha pedig átgondoltuk, hogy mit is szeretnénk, hívjuk az internetet segítségül, ahol nagyon sok civil szervezet, egyesület, alapítvány hirdet önkéntes munkákat a világ minden táján. A kezdeti segítséget természetesen megkapjuk ezektől a szervezetektől, nem kell magunknak intézni az egész procedúrát, ha például külföldön szeretnénk önkénteskedni. Fontos, hogy alaposan tájékozódjunk, különösen akkor, ha hosszú távra kötelezzük el magunkat. Az önkéntesség az a munka, ahol fizetést, pénzt nem kapunk, viszont mégis többet kapunk, mint amennyit mi adunk. Megbecsülést, büszkeséget, tudást, elismerést.

LM