állás kalauz

A legfélelmetesebb munkák

A legfélelmetesebb munkák

Kép forrása: pixabay.com

A stresszhelyzetek minden munkahelyen előfordulnak, vannak azonban olyan munkakörök, ahol nagyobbak a kihívások, mint egy munkahelyi pletyka vagy igazságtalanság, félrevezetés. Sok olyan, hétköznapi szemmel nézve félelmetes munka van a világon, ami csak az igazán elszántaknak való. Akit mozgatnak a kihívások, a különleges helyzetek, a hatalmas problémák és persze nem félnek semmitől, azok akár egy-egy ilyen munkakörben is megtalálhatják önmagukat, hivatásukat.

 

Mitől félünk?

A kérdés egyszerű, a választ pedig mindenkinek magának kell megtalálnia. Szubjektív dolog a félelem, vannak, akik a magasságtól, mások a pókoktól, a víztől, a tűztől félnek. És persze olyanok is, akiket egy excel-tábla készít ki idegileg. A félelmetes munkák nyomába eredve természetesen elsősorban az objektív kritériumokat kell figyelembe venni, nevezetesen azt, hogy a munka mennyire veszélyes az emberéletre.

Halálos veszélyben

Ilyen szempontból az alaszkai rákhalászok igencsak ki vannak téve a veszélynek, a zord, kíméletlen időjárási körülmények között sokszor előfordulnak halálos balesetek. Az összes alaszkai foglalkozási haláleset mintegy harmadát teszik ki a rákhalászok. A természetben, igaz, nem a vízen, hanem a föld mélyén dolgoznak a bányászok. Itt nem csak a klausztrofóbia jelent veszélyt, hanem a por, a gázok is, a bányászok tüdeje és általában a teljes szervezetük sok veszélynek van kitéve. És ha nem elég a por és a gáz, még mindig előfordulhat, hogy a bányász beszorul valahová, vagy épp beomlik egy barlang.

Nemcsak a mélység, hanem a magasság is rejt kockázatokat magában. A toronymászók, a magasban dolgozók mindig nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint ahogy az ejtőernyős oktatók, sárkányrepülősök is. Egyre többen lépnek ki komfortzónájukból és ugranak ki ejtőernyővel a magasból és bár a technika biztonságos, az oktatók ezt naponta többször megteszik, a kockázat tehát megsokszorozódik.

Az emberi tényezők

Egy börtön félelmetes hely, ezeket a gyilkosokkal és erőszaktevőkkel teli helyet azonban valakinek őrizni hely. A börtönőr munkája félelmetes, mindig megvan a veszélye a problémáknak, nem beszélve a pszichés terhelésről. Nemcsak az élők, a holtak is stresszben tarthatják az embert. A hullaházakban dolgozók, boncorvosok munkája is a legfélelmetesebbek közé tartozik, mint ahogy a törvényszéki rovarszakértők élete sem csak játék és mese. Ők gyilkosságok áldozataiban keresnek rovarokat, kukacokat, legyeket, ez segít abban, hogy felderítsék a bűnügyeket. És ha már rovaroknál tartunk, íme az egyik érdekes, különleges, de mégis félelmetes hivatás, az arachnológusé, aki pókokat vizsgál, kutat. 

LM