állás kalauz

40 év felett sem ér véget a világ – válts szakmát!

40 év felett sem ér véget a világ – válts szakmát!

Kép forrása: pixabay.com

A negyvenes számot nem kell szó szerint érteni, de amikor az ember tíz éve robotol ugyanannál a cégnél, akkor néha elgondolkozik a váltáson. Ilyenkor a barátok és az ismerősök hamar lebeszélik az embert, hiszen te már megtaláltad a helye, bírd ki nyugodtan.

 

Mi kell a váltáshoz?

Miközben vannak olyan emberek, akiket nem zavar, ha minden egyes nap ugyanazt csinálják, mások igenis vágynak a változásra és a lehetőségekre. Szerencsére új életet 30, 40 és 50 év felett is lehet kezdeni, mindössze pár tanácsot kell megfontolni.

Van pénzügyi tartalékod? Ha nincs, akkor kár lenne azonnal fejest ugrani valami újban, mivel rosszul is elsülhet. Az üres számla azt jelenti, hogy muszáj valahonnan előteremteni a fizetést, úgyhogy ne rohanj. A váltást kezdheted egy kurzussal, ami valamilyen szinten kapcsolódik a jövőbeni terveidhez. A kurzus után kereshetsz alkalmakat, ahol tapasztalatot szerezhetsz, majd utána tényleg elgondolkozhatsz a váltáson.

A családod támogat a döntésedben? Nagyon nehéz bármit is csinálni, ha a háttérben nem támogat senki. A viták és az ujjal mutogatások el fogják venni a kedvedet a tanulástól, úgyhogy nagyon is szükséged van a támogatásukra. A szerető család, aki mosolyogva vár otthon, miközben a továbbképzésen vagy életbevágóan fontos.

Fontosak az anyagiak? Ha a régi munkahelyeden jó a fizetésed, akkor érdemes ezt az oldalt is megvizsgálni. Az új szakma és a kevés tapasztalat azt jelentheti, hogy sokkal kevesebb pénzt fogsz vele keresni. Persze, ha annyira boldogtalan vagy, hogy semmihez nem marad kedved, akkor ne a pénzt nézd.

Váltásra vágysz vagy elismerésre? Az ember néha csak szeretne új dolgokat kipróbálni, váltani, élni. Ilyenkor szinte bármilyen szakmát választhatsz, a lényeg azon van, hogy mást csinálj. Ha azonban mások elismerésére és karrierre vágysz, akkor jó, ha előbb körülnézel. Vannak olyan szakmák, ahol a karriert nagyon korán kezdik, máshol azonban nem jelent problémát, ha később csatlakozol.

A munkaerőpiac folyamatosan változik, úgyhogy járj mindig nyitott szemmel.

(LM)