Utazási tippek

Télből a nyárba

Télből a nyárba

Kép forrása: pexels.com

Bár az idei tél eddig nagyon enyhe volt, és elkerültek minket az igazán fagyos napok, a január és a február, de akár még a március is okozhat még meglepetést, vagyis igazán farkasordító hidegeket. Milyen jó is lenne, ha a fagyos mínuszokból valamilyen meleg helyre mehetnénk, télből a nyárba. ÉS miért is ne tehetnénk meg? Ugyan Európában most tél van, de a világ számos pontján nyár, ezért ha valóban el szeretnénk menekülni a hideg téli napok elől egy melegebb, naposabb helyre, akkor bőven van nyaralóhely, ahol ezt megtehetjük.

 

Hogyan válasszunk útcélt?

Mielőtt felkerekednénk egy olyan vidékre, ahol vélhetően jelenleg nyár van, mindenképp érdemes a dolgot alaposan végiggondolni. Attól, hogy valahol most javában tombol a nyár, még nem jelenti azt, hogy érdemes ellátogatnunk, hiszen számunkra ismeretlen időjárási viszonyok, monszunok, hurrikános időszaka is lehet éppen ott, olyasmi, amire mi alapvetően nem számítunk, mert nálunk nincs ilyesmi. Mielőtt tehát felcsapnánk a bakancslistát, és kiválasztanánk egy helyet, ahova mindig is vágytunk, mindenképp nézzünk utána, hogy jelenleg milyen ott az időjárás, érdemes-e felkeresnünk az adott országot, vidéket.

Aggódnunk nem kell, mert még így is bőven akad olyan térség, ország, ahova január, február vagy akár március környékén is utazhatunk, búcsút intve a télnek. Érdemes persze időben tervezni, mert vannak országok, ahova vízumra van szükség, esetleg oltásokra. Ha tehát a télből a nyárba vágyunk, akkor ezekre is gondoljunk, mielőtt megvesszük a repülőjegyet. De lássuk is, hova érdemes útra kelnünk.

 

Hová utazzunk, ha a hideg tél elől menekülnénk?

Nos, számos térség van, ahol jelenleg épp tombol a nyár. Az egyik ilyen a Karib-térség és Dél-Amerika. A legkedveltebb úti célok ezeken a vidékeken Belize, Mexikó, Cota Rica, Bahama-szigetek, Kuba, Dominika, Haiti, Jamaica, Puerto Rico, Barbados, és Granada. Mivel a Karib-térségben egész évben kellemes 24-29 fok van, és még az eső is viszonylag kiszámítható időszakokban várható, így könnyen tudunk tervezni ide utazást decembertől áprilisig, mert biztosak lehetünk benne, hogy az idő száraz és meleg lesz.

Dél-kelet Ázsia is kedvelt úti cél a télből a nyárba vágyó kalandoroknak, leginkább Thaiföld, Vietnám, a Fülöp-szigetek, vagy Srí Lanka. Az időjárás ezekben az országokban is kellemesen meleg, nyári,a  tájak pedig gyönyörűek.

Szintén népszerű ilyenkor Ausztrália és Új-Zéland is, hiszen ott most nyár van. Biztos mindenki látott már a tévében karácsonyi közvetítést, és elképedt, hogy Ausztráliában bikinibe díszítik a karácsonyfát, vagy inkább a pálmafát. Bár a Mikulásra januárban és februárban itt sem lehet számítani, de arra igen, hogy rekkenő meleg lesz és kellemes az óceán vize.

És ha már a télből a nyárba vágyunk, akkor Afrikáról sem szabad megfeledkezni, ha a közelgő utazást tervezgetjük. A legnépszerűbb úti célok ilyenkor Afrika keleti szigetei, a Seychelles-szigetek, Madagaszkár, Zanzibár vagy Mauritius, de azok is bátran útra kelhetnek, akik szafarizni szeretnének, vagy megcsodálnák az igazi" fekete kontinens" tájait.

#utazásitipp