Utazási tippek

Tatai Öreg-tó, az ország legrégebbi halastava

Tatai Öreg-tó, az ország legrégebbi halastava

Kép forrása: wikipedia.org

A tatai Öreg-tó egy mesterséges tó, ami az ország legrégebbi halastava. A tó és a hozzá tartozó mocsaras vidék a tatai várat védte, a vize pedig az eredetileg a Dunában élő halaknak nyújtott lakhelyet. Tata a vizek városa, az Öreg-tó pedig számos élményt kínál a látogatóknak, sportolási lehetőséget, madármegfigyelést vagy épp egy városnézést, hisz a tavon csónakázva Tata város épített örökségét is megcsodálhatjuk.

 

Mocsaras vidéken alakult ki

Napjainkban az elsődleges feladata az árvíz tárolása de az átvonuló vízimadarak védelmében is nagy szerepet játszik. Az öreg jelző, ami a tó nevében benne van, ma már a korára utal, de régen a kiterjedésére vonatkozott. A tó 2,69 négyzetkilométernyi helyen terül el, a legmélyebb pontján pedig 5 méteres, a kerülete 7,28 kilométer. A felülete hektárban mintegy kétszáz, a megengedhető legnagyobb térfogata pedig 5,8 millió köbméter. A tó a város közepén terül el, és nagy részén Tata terül el, déli oldalán erdős területek helyezkednek el és az Által-ér táplálja.

Bár mesterséges tó, a területén már évezredekkel ezelőtt mocsaras vidék húzódott, a környéken lévő források vize táplálta tóvá, ekkor még nyílt vízfelületek és nádasok, lápok váltakoztak ezen a vidéken.

A tavat ősszel leürítik, tavasszal feltöltik, ezt zsilipeken keresztül teszik meg. Az Öreg-tó ritka madárfajok élőhelye, a vonulási időszakban a tó környezetében akár 20 ezer madár is tartózkodhat, köztük a vetési lúd a nagy lilik vagy a nyári lúd, apácalúd. A különleges madarak megfigyelésére 1999-ben egy megfigyelőtornyot is építettek a tó mellé, ami tizenegy méteres magasságával lenyűgöző megfigyelésekben segíthet.

A tó, mivel háromnegyed részét körbeöleli a város, különleges hangulatot sugároz. Az egyik leglátványosabb a partján álló tatai vár, emellett az Esterházy-kastély található, de itt találjuk Keresztelő Szent János szobrát is.

Halak a tóban

A felszínen sok-sok látnivaló, madarak, különleges növények és az épített környezet csodái várják a látogatót. A felszín alatt pedig a halak – ez ugyanis egy halastó, ahol ipari haltenyésztés folyik. Ősszel lehalásszák ugyanis a halakat. A tó emellett alkalmas a vízi sportokra is, sok sétahajó közlekedik rajta és a kajakosok, kenusok is rendszeres vendégei a 200 hektáros tónak. A tatai Öreg-tó természetvédelmi terület.

Tatát a vizek városaként is emlegetik, a változatos növény- és állatvilág nem csak az Öreg-tónál jelenik meg, ezen kívül érdemes ellátogatni a Cseke-tóhoz vagy a Fényes-forrás tanösvényre is.

(LM)