Utazási tippek

Tata, az élővizek városa

Tata, az élővizek városa

Kép forrása: wikipedia.org

Tata kedvelt úticélja nemcsak a belföldi turistáknak, hanem a hazánkba vendégként érkező külföldieknek is. Nem véletlen, hisz ez a Komárom-Esztergom megyei város megannyi látnivalót, élményt kínál. Tatát sokan a váráról ismerik, azonban története ennél sokrétűbb, mint ahogy felfedezni való is bőven van ebben a kedves, vendégszerető kisvárosban. Tatán alig több mint húszezren élnek, a kisváros azonban megannyi élményt kínál a látogatóknak, természeti kincseket ugyanúgy, mint épített örökséget.

 

Múlt és hagyományok

A település már az ősidők óta lakott, erre utalnak a régészek által feltárt leletek, az ősemberek kiszáradt mésztufa-medencékbe telepedtek. A régészek kova és kvarciteszközöket találtak a területen, és fontos lelet a mamutfog lemezből készült csurunga is. Később, a népvándorlás idejéből germán és avar leleteket tártak fel Tata környékén.

Később, az Árpád-ház idején Tata királyi birtok volt, a 9. századból a bencés apátságról maradtak fenn emlékek. A híres tatai vár építése a 14. század elején kezdődött meg, ekkor a terület a Csák család uradalmához tartozott, Zsigmond király halála után a Rozgonyiak tulajdonába került. A testvérek civakodása nehéz időszak volt a térség életében, ezt Mátyás király állította meg, 1467-ben a vár ugyanis ismét királyi birtok lett. Mátyás gótikus rezidenciává alakította a várat. A török hódítás Tatát sem kerülte el, 1543-ban elfoglalták a várat, a török uralom alatt kilencszer cserélt gazdát a vár és 16 évig volt török kézen. A török kiűzése után a város gyarapodásnak indult. Az Öreg-tó partján álló vár ma is számos látogatót vonz Tatára. A Rákóczi szabadságharc idején a kurucok kezére került, majd az Esterházy József vásárolta meg, a 18-19. században Tata egy gyönyörű barokk mezővárossá fejlődött.

Vár az Öreg-tó partján, víz mindenütt

Tata egyik gyöngyszeme az Öreg-tó, ami a város szívében terül el, a partján a tatai várral. A vár mellett az Esterházy-kastély is csodás élményeket kínál, mint ahogy a város többi nevezetessége is. Szobrok, emlékművek, templomok, melyek mind a múlt egy-egy értékes lenyomatát jelentik.

Tata ma vizeivel, angolkertjeivel is vonzza a látogatókat, egy sok lehetőséget és látnivalót kínáló kisváros, ami népszerű célpontja nem csak a turistáknak, hanem a sportolóknak és az üzleti céllal utazóknak is.Tata az élővizek városa, az egyik legnagyobb vonzereje a víz, a tavak, patakok, csatornák, források, fürdők, vízimalmok, zsilipek, kutak, csobogók. Ez ma Tata egyik legnagyobb településformáló értéke, melynek továbbfejlesztésén munkálkodik a város.

(LM)