Utazási tippek

Székesfehérvár Városi Képtár

Székesfehérvár Városi Képtár

Kép forrása: Székesfehérvár Városi Képtár

Székesfehérvár megyeszékhelyi címéhez mérten nem nagy város, ezért a gyönyörű belváros és történelmi emlékhelyek könnyen, gyalogosan,is bejárhatóak.

 

Bravúrosan elhelyezett köztéri szobraiban az értő szem számára megelevenedik a város egész történelme, a képzőművészetre nyitott látogatóknak sok csemegét kínál. A Városi Képtár eszmei értéke szinte felbecsülhetetlen, az egész huszadik századi magyar festőművészetről ad áttekintést.

A feltárt középkori falszakaszokat is magában foglaló Városi Képtár állandó kiállításának anyagát utódja nem lévén, Deák Dénes műgyűjtő adományozta Székesfehérvár városának. A budapesti műgyűjtő és mecénás az 1960-as évektől az 1990-es évekig értékes műgyűjteményt alakított ki a magyar 20. századi képzőművészek alkotásaiból. Képei az 1900-as évek elejétől a hatvanas évekig vezetik végig a látogatót a legfontosabb irányzatokon, de kortárs művekkel is folyamatosan bővül a kollekció. Keveseknek adatik meg, hogy még életében kiállítóhelyet állítsanak, ám Deák Dénes reményei valóra váltak és 1988-ban megnyitották a Deák Gyűjteményt, és vállalták, hogy halála után is tovább gyarapítják a gyűjteményt modern képzőművészeti alkotásokkal.

Jelenlegi formájában 1994 óta tekinthető meg, a gyűjtemény, mely kiemelkedő helyet foglal el a modern magyar festészetet bemutató tárlatok hazai palettáján. A modern képzőművészeti alkotások az egész világon sok helyet igényelnek, ezért a város Pelikán udvarában is kialakítottak egy másik kiállítóhelyet, a Pelikán Galériát. A két kiállítóhelyet együttesen Városi Képtárnak nevezik.

A mintegy 400 mű között megtalálhatók Rippl-Rónai, Mednyánszky, a Nyolcak, Egry és Czóbel munkái is. Figyelemre méltó szobor és éremanyag egészíti a kollekciót. Az állandó kiállítás 600 négyzetméternyi terét három barokk és romantikus lakóépület összenyitásával alakították ki.

Címe: 8000 Székesfehérvár, Oskola utca 10.

#székesfehérvár #utazásitipp