Utazási tippek

Széchenyi Zsigmond Kilátó – Tés

Széchenyi Zsigmond Kilátó – Tés

Kép forrása: Gulyás Attila

Tés község, csaknem ötezer hektárnyi területen, hegyek ölelésében, a Bakony legmagasabban fekvő településeként, a tenger szintje felett 461 méter magasan lévő fennsíkra települt, közel az éghez. Serényen pörög a közelben néhány szélerőmű is, a Tési-fennsík kiemelt helyzete révén igen szeles táj.

 

A levegőt harapni lehet, a tájat bükkerdő veszi körbe. Itt, Tés község belterületétől északra, az Országos Kék- túraútvonal mentén, adták át 2014 áprilisában ünnepélyes keretek között, a Széchenyi Zsigmond Kilátót. A fából készült kilátó 18,48 m magassága jelkép, amellyel a magyar szabadság előtt adózunk. A lépcsőzetén haladva a 15 m-es pihenőszintjéről gyönyörű panoráma várja a kirándulókat. A közelben láthatjuk a bakonyi falvakat, míg a távolban, tiszta időben a Vértesig, vagy akár Környéig is ellátni, erdőfoltokkal és szántók mozaikjával tarkított táj hullámzik, amíg a szem ellát. Névadója a vadászirodalom kiemelkedő alakja: Széchenyi Zsigmond, aki vadász, utazó és író is volt egyben. Könyvtára a magyar vadászati szakirodalom legjelentősebb gyűjteménye, amely jelenleg a Magyar Természettudományi Múzeumot gazdagítja.

A hely nevezetessége, hogy a névadó Széchenyi Zsigmond a Nádasdyak vadászvendégeként a környező erdőkben ejtette el élete első őzbakját. A faépítmény „ikertestvéreivel" tele van a környék. A kilátó közvetlen környezetében erdei bútorok kerültek kihelyezésre a kirándulók számára, megpihenni, a hely szabadság illatát beszívni. Ide nem jön el a városi szennyezett levegő, a szmog, szinte bele szédülni a természetes oxigénterápiába. A magasságnak és az állandó széljárásnak köszönhetően az ország második legtisztább levegőjű települése. Az itt élő emberek alig több mint 700-an vannak már csak, nagy tisztelettel és szeretettel őrzik múltjuk, természeti és épített környezetük értékeit, védik, becsülik közösségüket, hagyományaikat, jelenüket és jövőjüket. A táj szépsége, mely körül öleli Tést, idevonzza a turistákat.

Jellemző természeti adottságaik közé tartozik a téli időjárással érkező nagy hó, a hófúvások, és az ebből kialakuló hótorlaszok, megnehezítik sokszor az életüket. Cserébe sok csodát kapnak, a táj gyönyörű ilyenkor (is), az utcáik mesevilág díszleteivé válnak. Télen - nyáron tökéletes kirándulóhely Tés és környéke. A kilátó közvetlen közelében megkereshetjük az elrejtett geoládát is.

#utazásitipp #tés