Utazási tippek

SÓSTÓ Székesfehérváron gyerekkel

SÓSTÓ Székesfehérváron gyerekkel

Kép forrása: szekesfehervariapartman.hu

Minden héten törjük a fejünket, hova menjünk a közelbe kirándulni-kimozdulni. 3 éves lánykám nem nagyon szeret túrázni (csak ha neki van kedve hozzá), ezért olyan helyeket választunk, ahol tud mozogni, lekötik a látnivalók, interaktív. Vagy legyenek állatok, vagy játszótér, vagy esetleg mindkettő. A Sóstó Székesfehérváron pont ilyen. Ahogy a szlogenjük is szól „A nyugalom szigete Sóstó Székesfehérvár a város ölelésében”, abszolút illik rá. Várpalotai lakosként szégyen ide-szégyen oda, még sosem jártam ott.

 

Hétvégén szép időnk volt, sütött a Nap, de nem volt forróság, hát gondoltuk kerekedjünk fel délelőtt, egy kis mozgás nem árt és fedezzük fel egy részét.

Legjobb tudomásom szerint több helyről is megközelíthető ez a 218 hektáron elhelyezkedő természetvédelmi terület, aki autóval érkezik több ponton is le tud parkolni, attól függ, hogy milyen céllal érkezett. Annyi itt a látnivaló, program, hogy több alkalommal is érdemes ellátogatni 1-2 órás programot szervezni kettesben, barátokkal vagy családdal.

Mi ezen a hétvégén a MOL Aréna melletti játszóteret és a Kócsag-tornyot jártuk be. Kb. másfél órás program volt ez, és Annát (kislányom) pont eléggé lefárasztotta. A játszótér egyik része abszolút iskoláskorúaknak való, a másik része kicsikkel is bátran használható.

A játszótér melletti Tósétány nagyon igényesen készült el: több napozóágy, pad, árnyékos kiülő (napvitorla van kifeszítve) és megszámlálhatatlan sok hal, akik amint érzékeli az embereket, rögtön odaúsznak. Miután Anna mindent kipróbált a játszótéren, ami csak az Ő korának megfelelő volt, elindultunk az Északi sétányon. Ez egy rövid kényelmes séta a Sóstó északi részén, kb. 20-25 perces. (előtte azért elmentünk a mosdóba. Ezt csak azért jegyzem meg, mert az Arénában rendelkezésre áll nagyon kulturált férfi-női-mozgáskorlátozott mosdó, ami szerintem nagyon fontos).

Itt érdemes először betérni Látogatóközpontba, majd tovább indulni a Napozó stég felé (amiről fentebb írtam), és folytatni utunkat a Basa-árok felé, ahol Bürü hídon kelhetünk át. „Mi az a bürü? A bürü népies megnevezése a lassú folyású állóvizeken átvezető pallókból álló hídszerű építményeknek.” Nagyon élvezetes volt, főleg hogy több helyen találkoztunk napozó teknősökkel, kicsikkel és nagyokkal egyaránt, hallgattuk a békák kuruttyolását. Ez egy 3 évesnek, de még nekem is nagy élmény volt.

10 perces séta után elértünk megérkeztünk a Kócsag-toronyba. A torony aljában 2 interaktív és fejlesztő játék van kicsiknek és nagyoknak az itt található fajokról. A toronyból csodaszép kilátás nyílik a tóra, sőt mi láttunk egy Nagy kócsagot és dankasirályt is. Ezután egy kellemes 10 perces sétánk volt visszafelé, miközben találtunk 1 lyukat amiben bogarat kerestünk, láttunk 2 csodaszép lepkét, visszafelé a híd alatt még 2 kis teknőst, a parkoló felé pár verőköltő bodobácsot (aki nagy Bogyó és Babócás biztosan tudja melyik bogár az) és sok-sok szöcskét.

Biztosan máskor is ellátogatunk a Sóstó területére, és egy másik részét fogjuk felfedezni.

Székesfehérvári Apartman