Utazási tippek

Síelés gyerekkel? Tippek és tanácsok a kellemes időtöltéshez

Síelés gyerekkel? Tippek és tanácsok a kellemes időtöltéshez

Kép forrása: pixabay.com

A síelés a legkedveltebb téli sport, sokan szívesebben töltik télen szabadságukat a hegyekben suhanva, mint nyáron egy tengerparton ücsörögve.

 

A téli síelés örömeiről akkor sem kell lemondani, ha bővül a család. A kisbabákat ugyanúgy el lehet vinni síelni magunkkal és ahogy nőnek, úgy kapcsolódhatnak be ők is a sportolásba.

Gyerekbarát helyek

Az első és legfontosabb, hogy családbarát helyet találjunk, ahol szívesen látják a kicsiket is. Gyerekpályával, oktatással. Ha kisbabával érkezünk a sípályára, érdemes magunkkal olyan felszerelést vinni, ami megkönnyíti a cipekedést. Ez lehet egy babahordozó, ami tökéletes arra, hogy kivegyük az autóból és bevigyük a hüttébe a kisbabát, ezek lehetnek olyanok, ahol a mellkasunkon vagy a hátunkon van a baba. A babaszán is ideális választás lehet, hisz ezzel kényelmesen, könnyen tudjuk vinni a kisbabát, nem mellesleg számára is egy remek szórakozás, élmény. Bár a babakocsival ilyen terepen nem igazán ideális közlekedni, de léteznek futóbabakocsik, melyek nagyobb kerekei a havas úton is elboldogulnak.

Mit csináljon a baba, míg mi síelünk?

A családbarát helyeken létezik napközbeni gyermekfelügyelet, ami jó megoldás, hisz a szülők nyugodtan síelhetnek, hisz tudják, hogy csemetéjük biztonságban van. A pandémia miatt sok ilyen helyet bezártak egészségügyi okokra hivatkozva, ráadásul olykor anyagilag is elég megterhelő egész napos gyerekfelügyeletet fizetni.

Ha tehát erre nincs lehetőség, nem marad más, mint megosztva figyelni a gyerekre. Sok helyen van lehetőség megosztott bérlet vásárlására, így a szülők egy bérletért fizetnek és míg az egyikünk a hüttében van a babával, a másik síel.

Mikortól síeljen a gyerek?

Másfél éves korában egy gyerek már képes arra, hogy elkezdjen síelni tanulni. Kétévesen már ismerik a rutint, és alig várják, hogy síelhessenek, három-négy évesen pedig ezek a gyerekek már igazi kis profiknak számítanak. A síelést azonban nem szabad erőltetni, attól, hogy a szülők szeretnek lesiklani a havas dombokon, nem biztos, hogy a csemetéjük is élvezni fogja ezt.

Ahhoz, hogy a szülők is élvezni tudják a síelést, érdemes minél nagyobb társasággal elindulni, hisz így valószínűbb, hogy mindig lesz valaki, aki vigyáz a gyerekre. Egy gyerektől, még ha tud és szeret is síelni, nem várhatjuk el, hogy egész nap a pályán legyen, így mindig kell valaki, aki vigyáz rájuk, amikor pihennek vagy épp esznek, játszanak. Egy gyerek a napja nagy részét nem a pályán, hanem a hüttében fogja tölteni, érdemes erre felkészülni.

(LM)