Utazási tippek

Római fürdő

Római  fürdő

Kép forrása: http://bmtb.hu

Az idei nyár, sok forró nappal kedveskedik nekünk, pont ezért én továbbra is azt tanácsolom, hogy látogassunk meg olyan kiránduló helyeket, amik egész napos kikapcsolódást kínálnak számunkra. A fák lombkoronái, a természet hangja, a túrázás egészségre gyakorolt hatásai, talán kicsit elfeledtetik velünk a hűs nyár a kevesebb fürdéslehetőség miatti bosszúságainkat.

 

Már akinek van…mert sokan pont az ilyen időt kedvelik jobban,hiszen a tikkasztó meleg sok energiát elvon a szervezettől. Lássuk csak ezt a megmaradt nyári energiát most hova vigyük magunkkal?! Újra a Bakony felé induljunk, mostani úti célunk legyen a Római fürdő. A szurdokban gazdag röghegységünk leglátványosabb pontja, ahol Bakonynána és Jásd között át tőr a Gaja patak. A zúgó vízesések a függőleges sziklafalak aljába medencéket vágtak ki, melyek állítólag már a rómaiak idejében is fürdőhelyül szolgáltak. Hatalmas morajjal dübörög alá a sziklatömbökről a vízesés, főképp egy kiadósabb csapadék után nagyon látványos, majd csendesen folytatja útját a szorosban. Éppen ezért, én az útra a gumicsizmát is berakom a hátizsákba, hiszen nincs is annál jobb mulatság, mint a köveken ugrálni a patakban! Innen továbbhaladva jobbra, ez egy igen csúszós meredek ösvény, felérünk a Savanyó Jóska barlanghoz. Érdemes túrabotot is hozni, hogy a kaptatón segítsük vele magunkat. A barlang 12 m hosszú és 2 m magas, csúszásmentes túracipőben bátran megközelíthető. A Római fürdő pihenő parkjaival, kitaposott ösvényeivel, de hegymászásra, felfedezésre váró magaslataival mindenkinek szuper élményt nyújthat. Megközelítése a legegyszerűbb, ha Bakonynána felől, a falu végétől Tés felé indulva a második kanyarnál balra indulunk, ahol egy murvás út visz a Gaja déli partjával párhuzamosan kanyarogva a vízesés felé leágazó gyalogúthoz. Ezt az utat K + jelzés követi, természetesen gyalog is el lehet rajta jutni a vízeséshez, de érdemesebb a szebbik úton, az Országos Kéktúra útvonalán menni.

A Kéktúrára úgyszintén Bakonynána déli végén, a tési  műútnál csatlakozhatunk rá, a ma már vendégházként üzemelő Prém-malom bájos kis épülete mellett haladunk el, majd egy kis gyaloghídon átkelve a Gaja feletti hegyoldalba vágott úton, az egyre vadregényesebbé és szűkebbé váló völgyben érjük el a Római fürdő előtti nagy tisztást az erdei pihenőhellyel. A szalonnasütő helytől a patak partján vezet az út a Római fürdő szikla szorosához.

#utazásitipp