Utazási tippek

Püspök-kút Székesfehérvár

Püspök-kút Székesfehérvár

Kép forrása: turizmus.szekesfehervar.hu

Székesfehérvárra, ha busszal érkezünk, az első komolyabb látványosság, amivel szembetalálkozhatunk, a Piac téren található Püspök kút, melyet körbe vesz a virágos, kellemes hangulatú, pados, gyönyörű park.

 

Megpihenni és friss levegőt szívni is tökéletesen megfelel első pihenőnek főképp, hogy a kialakított kútból a frissítő fehérvári víz csordogál, ahol szomjunkat olthatjuk. Ha megállunk, vagyis leülünk, nyugodtan tudjunk megszemlélni az előttünk magasodó műalkotást. Készítője az emlékműnek nem más, mint a szerelem váráról is híres Bory Jenő. Művei szerte az országban megtalálhatók, és természetesen a szülővárosa, Székesfehérvár sem szűkölködik a "várépítő" mester köztéri alkotásaiban. Püspök kút Bory mester három legnagyobb szabású alkotásának egyike (a másik kettő természetesen a Bory-vár és a Jézus Szíve templom). A szobor 1928-ban készült, először az Országalma helyén lett felavatva. 1937-ben a vasútállomás előtti térre került, majd a világháború után eltávolították róla a püspökök szobrait.  

A mostani helyére csak 1972-ben került át, amikor is a vasútállomás előtti teret átalakították. A kút tetején Árpád-kori vitéz áll, kezében címeres pajzsot tart, a kardját pedig az ég felé emeli. Alatta négy püspököt láthatunk körben. A négy püspök: Szent Adalbert vértanú, az első jelentősebb hittérítő, Boldog Asztrik kalocsai érsek a Szent Koronával, Szent Gellért csanádi püspök, Szent Imre nevelője és Boldog Mór pécsi püspök. A szobrok bronzból készültek, az alattuk található sast, bikát, oroszlánt, és puttó figurát viszont homokkőből faragták. A bronz szobrok alakjai egyébként feles életnagyságúak. A szobor mögött a városfal maradványa is látható. A látványt a dombra épült püspöki székesegyháznak a háztetők fölé emelkedő toronypárja egészíti ki. 

A kút felújítását követően kisebb modernizáció is történt, a tervek szerint egy vízforgatót is szerelnek az ivókútba.

Kellemes kikapcsolódást kínál a park szépsége, rövid túráink kezdetekor.

#utazásitipp #székesfehérvár