Utazási tippek

Nyaralás munka közben is?

Nyaralás munka közben is?

Kép forrása: kilroy.net

A koronavírus-járvány igencsak átalakította a világ működését. Bár a pandémiának még nincs vége, vannak olyan tapasztalatok, melyeket már le lehet szűrni. Így a turizmus-vendéglátás területén is. A nagy lezárások idején a turizmus szinte nullára csökkent és azóta sem indult be teljesen. Akik külföldön töltötték szabadságukat, most nem tehették meg, ez a helyzet pedig még ma is kiszámíthatatlan. Folyton változik, hogy melyik országba milyen módon, milyen szabályok alapján lehet utazni, ez pedig visszaszorította a külföldi utazásokat.

 

A pandémia hatására az emberek felismerték, hogy az utazás mekkora kincs. Hogy szükség van az élményekre, mentális és érzelmi szinten is fel kell töltődni. A pandémiának volt egy olyan hatása is, hogy amikor az emberek nem mehettek dolgozni, akkor nem feltétlenül otthon töltötték a home office-t, hanem elutaztak egy vendégházba. Bár már a cégek jó része visszatért a személyes jelenlétre, sokaknál megmaradt az otthoni munkavégzés lehetősége, esetleg hibrid módon. A munkavállalók és a munkáltatók is sok előnyét tapasztalták meg a home office-nak, így a szakemberek szerint ez még sokáig velünk marad.

A home office és a kikapcsolódás ötvözete egyre népszerűbb, akik pedig elkezdték felfedezni hazánk szépségeit, eljutnak olyan helyekre is, melyek annyira nem ismertek. Ilyen kincseket felfedezni pedig mindig élmény, kihívás és öröm.

Külföld vagy belföld

Azok, akik ezelőtt inkább külföldre utaztak, most nem tehették meg. Felértékelődött a belföldi turizmus, sokan most fedezték fel hazánk gyönyörű tájait, ez pedig mindenképp pozitív hozadék. 2021-ben a magyar nyaralók 85 százaléka belföldön pihent, 10 százalékuk a környező országokba utazott jobbára autóval és csupán 5 százalékuk választott drágább, repülővel megközelíthető nyaralási helyszínt.

Digitalizáció az utazásban

A pandémia a digitalizációra is hatással volt. A szálláshelyeknek is változtatniuk kellett működésükön, hogy minimalizálják a személyes jelenléttel, találkozással járó eseményeket. A digitalizáció azonban nem csak itt jelent meg, hanem a foglalásoknál is. A digitalizációval kapcsolatban egyre nagyobb az emberek bizalma, ma már nem telefonálnak, hogy megérkezett-e a foglalásuk, az utalásuk, az emberek elkezdtek bízni abban, amit az online felületen látnak. Hogy mit hoz a jövő, azt még csak megjósolni sem lehet. A turizmus sokat szenvedett az elmúlt években, mint ahogy az emberek mentális állapotára is rányomta a bélyegét a vírus. Ez a kettősség pedig azt eredményezte, hogy úgy a vendéglátóhelyek, szálláshelyek felértékelték a vendégek jelenlétét, mint ahogy a nyaralók számára is felértékelődött az utazás lehetősége.

(LM)