Utazási tippek

Mit kell megnézni a Bakonyban? Ezeket a helyeket ne hagyd ki!

Mit kell megnézni a Bakonyban? Ezeket a helyeket ne hagyd ki!

Kép forrása: pixabay.com

Ha a Bakony közelében jársz, és szeretnéd felfedezni a környéket, akkor ezeket a helyeket írd fel a listádra!

Bakonybél

A Pannon Csillagda egy különleges kiállítás, ahol megtekinthetjük a csillagászat és az űrkutatás történetét. A kirándulók egy 400 négyzetméteres területen mehetnek, ahol van meteorit simogató, Mars-rover, szkafander ruha és űrutazás. Nem csak kicsiknek!

A Szentkút vagy Borostyán-kút Bakonybéltől nagyjából 1 km-re található egy eldugott kápolnával. Ez a hely Veszprém megye egyik csodája, úgyhogy nem szabad kihagyni. A kápolna mellett találunk egy lépcsőt, ami egy sziklahasadékhoz vezet fel.

Ha pedig erre járunk, akkor ellátogathatunk a Szent Mauríciusz Monostorba, ami egy gyönyörű barokk templomot rejt magában.

Cuha-völgy

Ha Bakony, akkor Cuha-völgy, ami nemcsak közúton, hanem vasúttal is megközelíthető. A Cuha-patak mentén felülhetünk a döcögő vasútra, ami az egyik legszebb útvonal hazánkban. Amikor beérünk a völgybe, akkor kiélvezhetjük a természet különleges hangulatát. A hely télen és nyáron is látogatható, bár amikor a megduzzadt patak vizén kell átugrani, sokkal izgalmasabb túrának ígérkezik.

Cseszneki vár

Csesznek vára egy hatalmas sziklaszirt tetején épült, ahonnan könnyen meglátták a közeledő ellenséget. Az első vár még a 13. században épült, éppen a tatárjárás után. Több főúri családhoz került, végül barokk kastélyként maradt fenn. Később egy földrengés és egy tűzvész tette lakhatatlanná. Külön pont, hogy a várat kutyával is látogathatjuk. A nyitvatartási idő miatt érdemes előre odatelefonálni, nehogy be kelljen érnünk a külső szemlélődéssel.

Eplény

Eplény környékén több látnivalót is találunk. A Síaréna főleg télen izgalmas, bár a síelők szokták szeretni. Ha más évszakban érkezünk, akkor még mindig kipróbálhatjuk a libegőt, majd felmászhatunk az Álmos-hegyi kilátóba, hogy még jobban belássuk a környéket. A túrázók több érdekes és izgalmas túraútvonal közül választhatnak.

Hubertlaki-tó

Ha bemerészkedünk a Bakony mélyére, akkor a város zajától távol egy mesterségesen felduzzasztott tavat találunk, ami eredetileg vaditatónak készült. Sokan a bakonyi Gyilkos-tónak hívják az erdélyi után, mivel a víz tükrét kiálló facsonkot tarkítják. Azoknak ajánlott, akik szeretnek elveszni a látnivalókban és nem ijednek meg a furcsa és rejtélyes jelenségektől, mint az ilyen megmaradt tavaktól.

Ősfenyves

Ha valaki szereti az erdőket, és azon belül a fenyőerdőket, akkor a Fenyőfői fenyves lesz a kedvencük. Először Kitabeil Pál vette észre a különleges erdőt, ami azóta kiemelten védett terület, és biztosan jó alapot ad egy tündérvadászathoz.

Bakonyi szállások

Kár lenne megfeledkezni a finom ételekről és a szállásról. Ennyi látnivaló biztosan nem fér bele egyetlen napba, úgyhogy érdemes apartman után nézni. A Pétfürdői apartman közel esik a látnivalókhoz, ugyanakkor a fontosabb bevásárlásokról is gondoskodhatunk. Várpalota Veszprémhez közel fekszik, úgyhogy a városba is bármikor ellátogathatunk, ami újabb látványosságokkal várja az utazókat.

Pe-Ki Apartman