Utazási tippek

Megújult a Herendi kiállítás a tatai Kiskastélyban

Megújult a Herendi kiállítás a tatai Kiskastélyban

Kép forrása: Tatai Angolkert - Esterházy Kiskastély

Megújult és kibővült a tatai angolkerti Kiskastélyban található Herendi porcelán kiállítás, melynek megnyitóját június 7-én rendezték.

 

A Herendi Porcelánmanufaktúra kiállítása 2015-ben nyílt meg az épületben, a Nyári lak földszintjén, korhű bútorok között, hiszen a Herendi porcelán történetében Tata jelentős szerepet játszik. 1826-ban Stingl Vince egy kis kerámiagyárat alapított Herenden, a manufaktúrát a tatai származásű Fischer Mór emelte nemzetközi rangra, s 1839-től irányította. Az évek során felhalmozott tudás és szakértelem generációról generációra szállt, hogy a tradíció és az innováció jegyeiben kreatív, korszerű termékek születhessenek. A Herendi porcelán széles körben elterjedt márka, Hungarikum, az egész világon ismerik kiváló minőségét, egyediségét és különlegességét. Már több mint 60 országban elismerik, hogy a Herendi porcelán a kiváló minőség és az elegancia szimbóluma. Mára a manufaktúra 16.000 különböző formát, mintegy 4.000 különböző festőmintát és ezek szabad kombinációját képes előállítani. Herend alkotásai nemcsak használati tárgyak, hanem egyben művészi alkotások is, amelyekbe a négy őselem – a víz, a tűz, a levegő és a föld – révén az egész világ bele van zárva.

A megújult tatai kiállításon a porcelánok funkciójukban mutatkoznak be, mintha a Kiskastély lakói hagyták volna itt őket, kiegészülve herendi mintás elegáns ruhákkal. A kiállítási tárgyak összekötik a múltat, a manufaktúrát nemzetközi szintérre emelő Fischer Mórt, a jelen innovatív termékfejlesztésével. A válogatás darabjai jellemzően ritkán látható porcelán alkotások és dekorációk, köztük van például Ferenc József császár saját udvari készlete a monogramjával, valódi 18 karátos arannyal megfestve.

A kiállítás célja a Herendi porcelán értékeinek, tradícióinak és annak az örökségnek a bemutatása, melyet a 19. század óta őriznek és örökítenek tovább. A Nyári lakban látható porcelánminták között megtaláljuk például a Rothschild mintát, amely nevét a legendás bankárcsaládról kapta, melynek tagjai az 1860-as évektől rendeltek madaras dekorral díszített készleteket Herendről, a cég történetének egyik korai dekorációjának – a Windsor mintának – egy szolidabb kivitelét és az ún. Bécsi rózsa dekort is. A kiállított próbababákat a herendi porcelánfestők gondos, szakértő kezei által megfestett motívumok teszik különlegessé, a bemutatott ruhákon pedig tovább élnek a porcelánalkotásokon megjelenő minták.

A megújult kiállítás szerdától vasárnapig 10-től 18 óráig tekinthető meg az Angolkertben, a Kiskastélyban.

 

#tata.hu