Utazási tippek

Magyar Királyok Panoptikuma & Kalózmúzeum

Magyar Királyok Panoptikuma & Kalózmúzeum

Kép forrása: Magyar Királyok Panoptikuma & Kalózmúzeum

Újra Tihany! Miért lenne gond, ha nincs igazán jó idő, és ki szeretnénk mozdulni, esetleg a pihenésünket töltjük, így élményeket szeretnénk szerezni, hát ne riadjunk vissza!? Számtalan szép kirándulóhely vár minket minden évszakban, ha esik az eső vagy fúj a szél, keressünk zárt térben látnivalókat. Rengeteg kiváló múzeumunk, kiállításunk ilyenkor kap nagyobb látogatottságot, így a Magyar Királyok Történelmi Panomtikumát ajánlom most megtekintésre, mert talán nem mindenki hallott róla, holott érdekes szabadidős programlehetőséget kínál, tananyag kiegészítőként pedig az iskolásoknak nagyon hasznos.

 

Keresgélnünk nem kell, mert Tihany központjában a Kossuth Lajos utca 35-ben, mely az apátságtól levezető lépcsővel majdnem szemben van, ez egyébként Tihany főutcája, közvetlenül a nemrégen felújított Mádl Ferenc tér szomszédságában, a szintén felújított Posta épületének közelében található meg. Megérkezésünk után belépünk a királyok világába, Magyarország történelmébe. A panoptikumban Géza fejedelemtől kezdődően, Károly Róbertet és Luxemburgi Zsigmondot is beleértve IV. Károlyig bezárólag láthatóak a magyar uralkodók, de megtalálható még Mátyás király is. Látható az átmenet Árpád-házi uralkodóktól az Anjou-házon keresztül a Hunyadi-házig, IV. Károly viaszszobra pedig egy lépés a Habsburg-Lotaringiai-házba.

Az élethű és életnagyságú viaszfigurák testközelbe hozzánk nekünk a múltunkat, az audio tárlatvezetés eligazítást ad, ami még látványosabbá teszi, hogy korabeli enteriőrök és a hangulatos megvilágítás mellett halk zenei aláfestéssel gondoskodnak az élmény kiteljesedéséről. Kicsit királyokká is válhatunk, ha másképp nem is, de egy fotó erejéig hazavihetjük magunkkal az érzést, az interaktív sarok segítségével! Ha magunkba szívtuk a történelmet, tovább léphetünk egy másik világba, merthogy a kalózmúzeum szintén igen látványos bemutatótermeket ígér az ide látogatóknak. Külön jegyet kell rá váltani, viszont ha már itt vagyunk, semmiképp ne hagyjuk ki ezt az izgalmas termet!

Mióta megszületett a tengeri kereskedelem, azóta léteznek a kalózok, banditák, akikről rengeteg legendát hallottunk, olvastunk és a filmek kedvenc témáiként is megtaláltak minket. Bizony a rosszfiúk életéről is szívesen látunk feljegyzéseket, tárgyi emlékeket, no de amikor az élethű viaszszobrok itt is megjelennek, kellemes borzongással merülünk el ebben az izgalmas témában! Találkozhatunk Sir Francis Drake-től a rettegett az ír kalóznőn, Anne Bonny-n túl a hírhedt Feketeszakáll kapitányig minden olyan tengeri banditával kinek neve belevésődött a történelemkönyvekbe.

Az élmény kiteljesedéséről itt is külön tárgyak, berendezések segítségével gondoskodtak, mint például régi pénzérmék, korabeli zászlók vagy az akkoriban használt fegyverek. Nyitva tartása a múzeumnak minden nap, egész évben látogatható: 10:00-17:00 óráig.

#utazásitipp #tihany