Utazási tippek

Madárdal- Tanösvény

Madárdal- Tanösvény

Kép forrása: dunaipoly.hu

A Madárdal tanösvény Elzamajor–Dinnyés–Agárd útvonalon elterülő, 15 kilométer hosszú tanösvény, mely 2010. május 29-én került átadásra. A Velencei-tó partján és a Dinnyési-fertő mellett kihelyezett 30 tábla művészi szépségű festményei és leírásai a környék növényeit, állatait, geológiai és kultúrtörténeti érdekességeit mutatják be. A Dinnyés melletti vizes élőhelyek orchideáit, az itt tanyázó kócsagokat, kanalas gémeket izgalmas pallóhidakról tanulmányozhatjuk.

 

A tanösvény egyrészt új programlehetőséget kínál a tóparton üdülőknek, másrészt félnapos kirándulással elérhető a Székesfehérvárról érkezőknek.

A tanösvény három részből áll.

Tóparti túra

-Szikes túra

-Müller István túra

Bármely állomásról indulhat a felfedező utunk, melyhez a helyszínen tanösvény vezető és tájismertető füzet is beszerezhető (Braille írásos változatban is).

A Müller István túra :(1-9. állomás, 3km) A túra elnevezése a Dinnyési-fertőn, közel ötven évig dolgozó természetvédelmi őrnek állít emléket. A terepi körút a Dinnyési-fertő melletti, hajdan mocsaras területen halad, mely során, nyári ludak, nagykócsagok életébe tekinthetünk be.

Szikes túra: (10–15. állomás; 4 km) A Dinnyési-fertőtől az elzamajori Pelikán-ház Erdei Iskoláig vezet és kapcsolódik a seregélyesi Háromág tanösvény bokorhoz. A vízparton többek között kékbegy, piroslábú cankó és bíbic költ.

A Tóparti túra :(8km, a 16-22. állomás.) A dinnyési Hagyományőrző Központtól az agárdi Gárdonyi Géza Emlékházig vezet. A tó nádfoltokkal borított nagy tisztásain és a nádszegélyekben még ma is sok hal él. Leghíresebbek az őshonos ragadozó halak. Harcsa, süllő, csuka és balin tizedeli a kisebb halrajokat.

Az útvonal, az egyedi kialakításának köszönhetően több irányból is végigjárható, illetve több helyen meg is szakítható a bejárása. Minden helyszínen nagy méretű táblák vannak kihelyezve, az adott rész természeti képződmények, élőlények és kulturális látnivalók részletes megismeréséhez. Egész évben látogatható, lehetőség van szakvezetést kérni, Fenyves László személyében: 06 30 663 4630 telefonszámon.

#utazásitipp