Utazási tippek

Kőpiramis-Iszkaszentgyörgy

Kőpiramis-Iszkaszentgyörgy

Kép forrása: csodalatosmagyarorszag.hu

Gondolták volna, hogy nem kell Egyiptomba repülnünk, hogy piramist láthassunk? Különleges látványosságot szeretnék megismertetni kedves utazó, mely nem csak a Bakonyban, de egész Magyarországon egyedülálló, ha belegondolunk télen havas borítással, végképp párját ritkító látványosság. Hogyan került oda, az ókori egyiptomiak gúla alakú emlékműve, hiszen az európai kultúrában nem jellemző ez a fajta építkezés?!

 

A története a legenda szerint, egy szerelmi emlékmű, melyet az egyik elhunyt családtagnak állítottak. A főúri rokon beleszerelmesedett egy cselédlányba, ám a család nem fogadta ezt el, s ezért a férfi önkezével kioltotta az életét.

Eredetileg Pappenheim Szigfrid építtette, aki 1936-ban halt meg, arra a helyre, ahol a végzetes lövés eldördült. Ebből arra lehet következtetni, hogy a kőpiramis a 30-as, 40-es években már bőven itt volt, fénykép tanúskodik, amelyen Sybill néni (Szigfrid unokája) olyan nyolc-kilenc éves körül lehetett, amikor az építmény mellett ült. Mivel Sybill de Mola 1926-ban született, így könnyű behatárolni, hogy mikor épülhetett a kőpiramis eredeti változata. Pappenheim Szigfrid gróf szívéhez közel állt az egyiptomi kultúra, hódolója volt az antik művészeteknek, nagyon művelt ember volt, aki sokat járt Egyiptomban, és rengeteg időt szentelt a piramisok tanulmányozására.

A szeretett rokon nagysága előtti tisztelgés vezette abban a szándékában, hogy építessen egyet itthon. A kőpiramis aztán egészen a háborút követő időszakig állt, majd az 50-es évek végén, a 60-as évek elején a helyiek teljesen lerombolták, köveit pedig a falusi építkezésekhez használták fel. Sajnos ebben az időszakban semminek nem volt értéke, ami az előző rendszerhez tartozott. 2014-ben aztán újra felépült az egykori piramis mása, amit ma is mindenki megcsodálhat, ha arra jár.

Míg a 1960-as évekbeli ritkaság tömörebb elemekből készült, és minden élét gyönyörű vasalás, a tetejét pedig egy kis gömb díszítette, addig a jelenkori műalkotás alapja stabil beton, és kisebb kövekből rakták körbe a piramis-formát. Ez egy sematikusabb, leegyszerűsítettebb verziója a régebbi alkotásnak, ám a múlt visszacsempészése mindenképpen üdvözítendő. Az ünnepélyes átadása után, a belsejében időkapszulát helyeztek el 50 évre (újságokat, helyi tárgyakat) melyet majd 2064-ben lesz izgalmas felfedezni! Addig, míg ezt megvárjuk, érdemes felkeresni a helyet, mely Székesfehérvártól alig tíz kilométerre fekvő Iszkaszentgyörgyön látható. Csodálatos innen a kilátás a Bakonyra, az újjáépítésekor gondoltak az ide látogatókra is, padok, tűzrakó helyek, tájékoztató táblák kerültek kihelyezésre. A Piramita-hegyre egy keskeny út vezet fel, szőlőültetvényeken át. A csendet kedvelőknek meg kell említenem a közelben hétköznaponta üzemelő kőbánya zaját, ugyan a látvány kárpótol a kellemetlenségért, hasznos információ lehet.

A természet szépségeire fogékonyak itt biztosan nem unatkoznak, és ha beleszámítjuk azt az el nem hanyagolható tényt, hogy hazánk, szerintem  egyetlen piramisánál vagyunk, akkor nem kérdés, hogy ide el kell jönni!

#utazásitipp