Utazási tippek

Kisbér régen és ma a legfontosabb látnivalókkal

Kisbér régen és ma a legfontosabb látnivalókkal

Kép forrása: Lépés Magazin

Kisbér a Közép-Dunántúlon helyezkedik el, azon belül is a Komárom-Esztergom megyében. Sokan a Bakony kapujaként ismerik, mivel a Vértes és Bakony közötti hasadékvölgy végénél találjuk meg. A megközelítése egyszerű, itt keresztezi egymást a Székesfehérvárt Győrrel összekötő főút, valamint pár országút is.

 

A terület földrajzi alakzatát a patakvölgy rajzolja meg, így a város határai is patakokból és erekből áll. A patakok felduzzasztásával gyönyörű halásztavakat kapunk, miközben kedvünk szerint sétálhatunk a lombos erdőkön keresztül. Az erdők rendkívül gazdagok vadállományban, ezért a vadászok is gyakran látogatják. Túráink során szarvast, őzet, fácánt és nyulakat láthatunk. Fontos kiemelni, hogy a Feketevízi és a Saliházi erdő védettnek számít.

Kisbér története

Kisbér már a történelem folyamán is fontos szerepet játszott, hiszen egy fontos összekötő útvonalon helyezkedik el. A területen minden történelmi szakaszból találni az emberi kultúra nyomaiból, bár az első írásos feljegyzések a 13. századból maradtak fenn. Túlélte a törökök pusztítását, majd hozzá csatolták Ászár községét, bár a 2000-res évek elején újra szétváltak.

Érdemes kiemelni, hogy a második háborúig a magyar lótenyésztés fellegvára volt, az itteni ménesekben tenyésztették ki Kincsemet, a csodakancát. A lótenyésztés emlékét őrző birtokon a mai napig meg lehet látogatni. A királyi lovarda pedig Közép-Európa legnagyobb fedett lovardája.

Kisbéri látnivalók

Ha valaki Kisbéren jár, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni a Mini-Magyarország Makettparba, ahol szó szerint végigsétálhatunk az ország területén, és megcsodálhatjuk a fontosabb helyszíneket.

Az egykori Ménesparancsnokság épületében gyönyörködni lehet egy tárlatban is, amit nyugodtan nevezhetünk városi múzeumnak. A kiállításon régészeti leletek, középkori okiratok és fényképek találhatók, nem beszélve a híres ménesekről.

Kicsit eltávolodva Kisbértől eljutunk az ászári Mini Skanzenbe, amit a tájház mellett találunk meg. Hasonlít a Makettparkhoz is, de itt a Dunántúl népi művészetét csodálhatjuk meg, igazi régies hangulatban.

Fontos megemlíteni a Jászai Mari Emlékházat is, ahol a színésznő szülőházában berendezett emlékmúzeumban tehetjük meg a felfedezőutat. Megismerkedhetünk a Nemzeti Színház örökös tagjának életútjával.

Bábolnára utazva lehetőségünk van egy érdekes sétára a Bábolnai Arborétumban és Állatparkban, ami a központtól gyalog is elérhető. A 16,5 hektáros terület sok szabadtéri látnivalót tartogat, ráadásul a csikótelep mellett helyezkedik el, így oda is átugorhatunk.

(LM)