Utazási tippek

Kihívások és sikerek az Országos Kéktúrán

Kihívások és sikerek az Országos Kéktúrán

Kép forrása: kektura.hu

Egyre többen ismerik fel a rendszeres testmozgás fontosságát és egyre többen gondolják azt is, hogy a természetben szeretnének feltöltődni. A mozgás és a szabadban levés pedig a túrázásban találkozik. Legyen szó akár egy rövidebb családi túráról, akár egy nagyobb kihívásokat rejtegető teljesítménytúráról, egyre többen vágnak bele a természetjárásba. És egyre többen indulnak el, hogy felfedezzék az Országos Kéktúra útvonalát.

 

Több szakaszból áll a túra

Az Országos Kéktúra Magyarország leghosszabb, jelzett útvonala, még az 1930-as években kezdődött a története. A kéktúra gyakorlatilag átszeli az egész országot, nyugattól keletig, a hossza 1173,1 kilométer. A túraútvonal megszakítás nélküli, az ország északi részén húzódik, a Kőszegi-hegységben található Írott-kő és a Zempléni-hegységben fekvő Hollóháza között húzódik.

A kéktúra több szakaszból áll, egész pontosan 27-ből és már ezen szakaszok teljesítése is nagy eredmény. Ha pedig valaki szorgosan gyűjtöget, végül minden szakaszt teljesíthet, így elmondhatja magáról, hogy végigjárta az Országos Kéktúrát. Ezen kívül azonban a Dél-Dunántúl és az Alföld is kínál túrázási lehetőségeket, előbbi a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, utóbbi pedig az Alföldi Kéktúra. Ez a három együtt pedig az Országos Kékkör. Aminek népszerűségét mutatja, hogy évente több mint tizenöt ezren teljesítik a kékkört. A legfiatalabb teljesítője 7, míg a legidősebb 95 éves volt.

Turistajelzések, igazolófüzet

A Kéktúra útvonala természetesen elérhető az interneten, de amikor túrázunk, akkor a turistajelzések lesznek segítségünkre. A Magyar Természetjáró Szövetség egyik feladata, hogy népszerűsítse a természetjárás és segítse is azt. Kétszáznál is több tagszervezetük van, és mind azon dolgoznak, hogy megőrizzék a természetjárás hagyományait és hogy a turistaútvonalak biztonságosak legyenek, jól karban legyenek tartva. Ehhez hozzátartozik a turistajelzések karbantartása is. Ha az erdőben járva meglátjuk a fehér alapon kék csíkot, akkor tudhatjuk, hogy épp az Országos Kéktúra útvonalán járunk.

Aki tudatosan, célzottan tervezi meg, hogy végigjárja a túrát, annak eredményeképp jelvényt, elismerő oklevelet is kap. Egy nyilvános listára is felkerül azok neve, akik teljesítették a túrát. Ehhez azonban igazolni kell, hogy valaki teljesítette a túrát. Ehhez egy igazolófüzet lesz a túrázó segítségére, ahová a bélyegzők, pecsétek gyűlnek majd, ahogy fogynak a túra szakaszai. Az Országos Kéktúra napjainkban egyre népszerűbbé válik, ami nem is véletlen, hisz sokan szeretik a szabadban tölteni az idejüket, szeretik saját magukat kihívások elé állítani, egy ilyen remek kihívás pedig az Országos Kéktúra.

(LM)