Utazási tippek

Kalandok a Királynék városában - irány Veszprém!

Kalandok a Királynék városában  - irány Veszprém!

Kép forrása: veszpreminfo.hu

Egyre jobban fellendülőben van a belföldi turizmus, egyre többen gondolják úgy, hogy a folyton változó járványügyi szabályozások idején, a koronavírus árnyékában nem utaznak külföldre. Hazánk bővelkedik természeti kincsekben és nincs is olyan szeglete az országnak, ahol ne találnánk valamit, ami gyönyörű, maradandó. De nem csak a természet nyújt csodákat, hanem a történelem, a múlt is. Veszprémben, a Királynék városában is.

 

Vár és Várnegyed

Veszprém hazánk legmagasabban fekvő megyeszékhelye, egyetemi város a Bakonyhoz és a Balatonhoz közel. Attól függően, hogy családdal, kisgyermekekkel, vagy baráti társasággal, párban látogatunk el a városba, számos programlehetőség kínálkozik. Veszprém egyik legnagyobb látványossága a veszprémi vár, ami a 10-11. században épült a Várhegyen. Eredetileg két részből állt, a külső és a belső várból, a belső várba vezető kapu helyén most a Várkapu áll. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, a világháborúk és az 56-os forradalom veszprémi eseményeinek és hőseinek történetét mutatja be a Hősök kapuja. A kővárat először 1206-ban említik, az építése Géza fejedelem és Szent István király nevéhez fűzhető.

A Várnegyed is számos élményt kínál, ez a Várból, az Óváros térből és a Vár utcából áll, északi végén a Szentháromság térrel. Itt találjuk a Szentmihály Székesegyházat, ami a Gizella királyné által alapított, legrégebbi püspöki székesegyház utódja. Megcsodálhatjuk a Tűztornyot és I. István király és Gizella királyné szobrát is, melyet 1938-ban állítottak fel.

Veszprém jelképét, a Szent István-völgyhidat is megcsodálhatjuk, a kétszáz méter széles völgy felett 1937 óta húzódik ez a híd. Az Érseki palota is sok látogatót vonz, egykor egy gótikus palota állt itt, a jelenlegi épület 1765-1776 között épült. A Szentháromság tér északi oldalán találjuk a Szent Mihály-főszékesegyházat, ott, ahol a régészeti leletek alapján a 10. században templom állt.

Szigetek, parkok, állatkert

Veszprémben találjuk a Szerelem szigetét is, ami a vár alatt elhelyezkedő lenyűgöző park, a Séd partjának egy szakasza. Szigetnek hívják, hisz eredetileg két ágon futott itt a patak, korábban pedig még vízimalom is működött itt. A város nyugati részén is csodálatos természeti környezetbe juthatunk, a Veszprémvölgy és a Fejes-völgy megannyi különlegességet kínál a látogatóknak. Nem szabad megfeledkeznünk a pezsgő színházi életről, a gyönyörű épületekről sem, ha Veszprémben járunk. Ha pedig kisgyermekekkel utazunk, mindenképp keressük fel az állatkertet, ami egész napos kikapcsolódást és szórakozást kínál mindenki számára.

(LM)