Utazási tippek

Irány a természet keresztül az országon: a Kéktúra útvonal

Irány a természet keresztül az országon: a Kéktúra útvonal

Kép forrása: pixabay.com

Egy természetjáró életében nincs is talán szebb kihívás, mint végigjárni Magyarország leghosszabb egybefüggő jelzett turistaútját. A Kéktúra útvonal a természetjárók kedvelt célkitűzése, melyet bárki bármennyi idő alatt teljesíthet.

 

Az útvonal klasszikus felosztása 27 szakaszra bontott, melyek egyenként is többnapos kirándulást jelentenek a túrázni vágyóknak. Manapság, amikor a koronavírus miatt szeretnünk inkább a természetben sétálni a zsúfolt városi környezet helyett, egyre többen kapnak kedvet a Kéktúra teljesítéséhez.

A Kéktúra útvonal végigjárásával megismerhetjük hazánk természeti és kulturális látnivalóit, és a természetjárás szeretetének is hódolunk. A hivatalos adatok szerint a Kéktúrát már több mint 7500-an teljesítették. Hazánk ikonikus kék sávval jelölt túraútvonala 1169 km hosszú, Magyarország északi területein halad végig. Az Írottkőtől indul és egészen Hollóházáig tart, magába foglalva természetesen a fővárost és a Balatont is, miközben a hegységeinken is végighalad.

A Kéktúra útvonal történetéről röviden

A Kéktúra útvonalat a Magyar Turista Szövetség jelölte ki 1930-ban, amikor is döntés született az irányáról és a két végpontjáról is. Eredetileg nem az Írottkő és Hollóháza volt a két végpont, ugyanis a Bükktől csak a Bakonyig terjedt volna az útvonal. A cél már ekkor is az volt, hogy megismertessék a túrázni vágyókkal az ország turisztikai látványosságait. Az útvonal kijelölése meglehetősen lassú folyamat volt, melyet a II. világháború meg is szakított. 1938-ra az útvonal négyötöde kész volt, ám a mai terjedelmét csak a rendszerváltás után érhette csak el.

Érdekesség, hogy 1938-ban, amikor már az útvonal nagy része megvolt, egy „Országos Vándorlás” nevű túrát szerveztek, ahol a nyugati és a keleti végpontból is elindult egy-egy csapat, és Dobogókőn volt a közös találkozási pont. A Budapesti Lokomotív Sportklub Természetjáró Szakosztálya az 1950-es években újra akarta éleszteni a túramozgalmat, ezért szakaszokra bontották a Kéktúra útvonalat, és díjat ígértek a teljesítőknek. A mozgalom hamar népszerűvé vált, így a szervezők átadták a Magyar Természetbarát Szövetségnek a faladatot 1961-ben.

Hogyan induljunk útnak?

Az első lépés, hogy tájékozódjunk a Kéktúra útvonalról, a szakaszokról, aztán pedig, ha elhatároztunk magunkat, beszerezzük az igazolófüzetet, egy bélyegzőpárnát és tintát a Magyar Turista Szövetségtől, és már indulhatunk is. Hogy milyen útvonalon, kikkel és mennyi idő alatt teljesítjük a túrát, az teljes mértékben tőlünk függ.

(LM)