Utazási tippek

Hivatalosan is állatkert lett a RoBirtok

Hivatalosan is állatkert lett a RoBirtok

Kép forrása: RoBirtok Élményközpont

A RoBirtok Élményközpont Vác mellett, egy festői szépségű zsákfaluban, Kosdon 2019-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A családi birtok és élményközpont fő célja, hogy megismertesse a családokat a vidéki élet szépségeivel, előnyeivel. Hitelesen mutatják be, hogy az önellátó gazdálkodásnak, a magyar hagyományok ápolásának, a falusi ételek és sütemények újbóli felfedezésének milyen nagy az összetartó ereje, milyen jól összekovácsolja a családokat. Arra ösztönzik a látogatókat, hogy minőségi programot válasszanak, és jöjjenek rá, hogy a szabadban közösen eltöltött idő milyen nagy érték.   

 

A látogatók hozzáértő állatgondozók kíséretében, vezetett program keretén belül ismerkedhetnek meg a birtok állataival. Kipróbálhatják a tehénfejést, bátran bemehetnek a dámszarvasokhoz, az emukhoz, az ormányos medvékhez vagy a bárányokhoz. Körülnézhetnek a baromfiudvarban, részt vehetnek a mangalicák etetésében, nyuszikat simogathatnak, vagy akár alpakát is sétáltathatnak. Elmaradhatatlan program a lovaskocsizás vagy a lovaglás kipróbálása.

A RoBirtok célja az, hogy a családok felfedezzék a falusi élet szépségeit, és olyan tevékenységeket próbáljanak ki, amire a rohanó világban már kevés lehetőség van. Az állatok gondozása, etetése, a közösen eltöltött idő, a háziállatokért érzett felelősség, a házkörüli munka megosztása, a természet szeretete, a közös kirándulások mind-mind olyan elfoglaltságok, amelyek összekovácsolják a családot. Fontosnak tartják a gasztronómiai hagyományok megőrzését és ápolását is, ezért minden hétvégén kemencében, bográcsban készült házias ételeket kínálnak a vendégeknek.  

A birtokon kezdetben csak háziállatok éltek, de idővel egzotikus fajok is érkeztek. 2023 tavaszán duplájára nőtt a látogatható terület mérete, 2023 szeptemberében pedig fontos mérföldkőhöz érkezett a birtok: megkapta az Állatkert engedélyt, ami azt jelenti, hogy lehetőség nyílt arra, hogy újabb fajokkal bővüljön a terület. A RoBirtokon immár 8 hektáron, 18 féle állatfajjal találkozhatnak a látogatók, akik közül sokukat valóban testközelből figyelhetnek meg, és meg is érinthetik, etethetik, gondozhatják őket.  

A RoBirtokon számos fejlesztés történik továbbra is. Megépült az akár 50 fő befogadására is alkalmas rendezvény pince, új állatok érkezéséről folynak tárgyalások, és elkészültek az új apartmanházak tervei is. A RoBirtok mindig szem előtt tartja a folyamatos megújulást, a fejlesztések fontosságát, mert tudják, hogy a családok olyan élményekre vágynak, ami miatt érdemesnek tartják a helyszínt arra, hogy újra és újra visszatérjenek hozzájuk.  

 

#utazásitipp