Utazási tippek

Hazai szállodából járnak síelni Ausztriába a magyarok

Hazai szállodából járnak síelni Ausztriába a magyarok

Kép forrása: pixabay.com

A koronavírus-járvány okozta 2021-es megtorpanást követően tavaly újraindult, az idei szezonban pedig tovább erősödött a síelés iránti érdeklődés a magyarok körében. Statisztikák alapján különösen kedveltek az osztrák sípályák, és az egyik legnépszerűbb terep iránt növekedett az érdeklődés az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Eközben a forintgyengülés terhei és a téli sport növekvő költségei miatt sokan igyekeznek úgy ellensúlyozni, hogy hazai szállásról járnak át az alig egy órára található, jól karbantartott, népszerű osztrák sípályákra. Ezzel a megoldással még egy kis hazai wellnesst is bekalkulálhatnak az üdülésbe a szomszédokénál elérhetőbb áron.

 

A síszezon iránti érdeklődés, szálláskeresés jellemzően már novembertől elkezdődik az elmúlt évek tapasztalatai alapján. A koronavírus-járvány 2021-ben hozott egy év szünetet, de tavaly és idén is egyértelműen visszatért a magyarok sportolási kedve a lenagyobb internetes kereső adatai alapján. A hazai síelők körében különösen népszerű Ausztria, egyrészt a közelsége, másrészt a jól karbantartott pályák és szolgáltatások miatt. A trendek alapján a legnépszerűbb osztrák sípályára idén az előző évi mértéket is meghaladó mennyiségben kerestek rá a magyarok.

Kreischberg – a magyarok körében nagyon népszerű ausztriai síközpont keresési trendjei az elmúlt öt évben a Google Trends alapján

A népszerű téli sport szerelmesei számára az is egyértelmű idén, hogy – többek között a forint gyengülése miatt – a síbérletek, utazás és helyi ellátás mellett a szállásköltségek is jelentősen megemelkedtek. Sokan igyekeznek ezért olyan kompromisszumos megoldást választani, amellyel nem kell lemondaniuk a síelésről, snowboardozásról, miközben egy jó szálláson pihenhetnek a nap végén. Így egyre többen választanak hazai, a határhoz közeli szállást a sítúrájukhoz. Gelecsényi Irén, a soproni Fagus Hotel igazgatója szerint náluk határozottan kirajzolódik ez a trend, hiszen a teltházas ünnepek után sem esett vissza érdemben a foglalások száma, ami azoknak az egyre nagyobb számú vendégeiknek is köszönhető, akik az alig egy órás autóútra található osztrák sípályákra járnak át.

A jelenséget erősíti, hogy a külföldi, azonos kategóriájú szállások általában drágábbak, különösen a pályaszállások, másrészt az ár-érték arányban elfogadhatóbb szálláshelyeket gyorsan, sok esetben még szezon előtt lefoglalják. Ehhez képest a hazai wellnesshotelek szolgáltatásai nemcsak csábítóak, hanem megfizethetőbbek is, mint a határ túloldalán. Ezért sokan gondolják úgy, hogy a nagyobb távolság ellenére is jobban megéri itthon foglalni szállást, ráadásul a síelést így egy kis wellnessel és kényeztetéssel is össze tudják kötni – állítja a Fagus igazgatója. A hosszabb téli szünet ugyancsak kedvezett a síelést tervezőknek, a hazai hóhiány, és várhatóan a tavaszi szünet is többeket ösztönöz majd arra, hogy hazai szálláshelyről induljanak Ausztriába síelni, ahol még akkor is találnak síelésre alkalmas terepet, amikor itthon már hóágyúval sem sikerül szinten tartani a pályát.

#utazásitipp