Utazási tippek

Gorsium-Régészeti Park és Szabadtéri Múzeum-Tác

Gorsium-Régészeti Park és Szabadtéri Múzeum-Tác

Kép forrása: gorsium.org

Hazánk egyik legjelentősebb római kori emlékét egy 200 hektáros park őrzi. Az ókori élettér itt a maga teljességében tárul a látogatók szeme elé, akik egy szempillantás alatt kétezer évet ugorhatnak vissza az időben.

 

Tác község határában lévő Gorsium Régészeti Park a székesfehérvári Szent István Király Múzeum részeként működik. Lenyűgöző a leletek kiterjedése és méreteinek nagysága, igazi paradicsoma a régészeti emlékek kedvelőinek, kutatóinak.

Lépjünk vissza a múltba, hogy kicsit áttekinthetőbb legyen a történelme az emlékhelynek. Kr.u. I. században itt katonai tábor állt, 260-ban egy barbár támadás során elpusztult, helyén 290 körül új település jött létre Herculia néven, amely feltehetően Valeria provincia székhelyeként szolgált. Ebből az időszakból egy nagy palota, üzletsor, két ókeresztény bazilika, a városfalon kívüli temető maradt meg.

Végeztek már ásatásokat 1934-39-ig, de a jelentősebb feltárásokra 1958 óta került sor. A kutató munka mellett a kezdettől fogva, megtekinthető volt minden érdeklődő és turista számára a park.  A Szabadtéri Múzeum 1962-ben jött létre. A legkésőbbi épület a középkorban épült kis templom Föveny falun.

A feltárt romterületen túl állandó kiállítás, kőtár és kulturális programok segítségével ismerteti meg a látogatót a letűnt korok világával. A romokat kiterjedt mediterrán hangulatú park veszi körül, csodaszép levendulaültetvényekkel, kihelyezett római kőemlékekkel, görög-római jellegű színháztérrel.

Az ásatás még közel sem fejeződött be, és a feltárt romok további renoválásra szorulnak. Rengeteg a gaz, a terület elég elhanyagolt állapotban van. A Park megtekintése kb. két órát vesz igénybe. Útikönyv és audio guide(letölthető hangos idegenvezető program) segítségével lehet végigjárni az utcákat, felújított épületeket és belső tereket, sőt az interaktív látványraktárban még jobban elmélyedhetnek a provincia mindennapjaiban és tárgyi emlékeiben az arra kíváncsiak.

Lehetőség van tárlatvezetésre időpontot egyeztetni előzetesen, ha csoportosan szeretnénk felkeresni a kiállítóhelyet, hogy még átfogóbb képet kaphassunk a látottak mellé.

Megközelítés:

 Az M 7-es autópályáról Szabadbattyán-Gorsium lejárótól Tác - Káloz felé haladva a 63-as úton közelíthető meg. Tác község területén a temető mellett, bal felé nyíló, Gorsium feliratos jelzéssel ellátott út az ásatás helyszínére vezet. Az autópályától 4 km-re.

Nyitvatartása:

Keddtől- vasárnapig 10.00-18.00 óráig. Belépődíj köteles!

#utazásitipp