Utazási tippek

Geszner-ház

Geszner-ház

Kép forrása: geocaching.hu

A Vértes és környéke, számtalan szebbnél szebb látnivalót kínál, erről találunk összefoglalót egy csodálatos kiállítás keretében a Geszner-ház a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány központjában.

Csákvárt, mely a Vértes déli lábánál terül el, a Vértes fővárosának is hívják. Az Eszterházy-kastély parkjához tartozó területen, kicsiny tó mellett 1792-ben még vízimalom működött. Az Esterházy család ennek alapjaira építette a nyári pihenő lakját, melyet Salamon Gessner svájci-német költőről neveztek el, ki korának népszerű költője volt. Természetről írt romantikus költeményeit, lírai prózáit, Kazinczy Ferenc ültette át magyar nyelvre. A Geszner-ház mellett akkoriban kertészet, medveház (rácsos ajtajú műbarlang, melyben medvét tartottak) és méhes is kapott helyet. Az épület aztán 1950-re lepusztult, köveit elhordták, a tó partja az idők során feltöltődött, benőtte a növényzet. Az épületet a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány építette újjá 1996-2000 között, mely jelenleg a Vértesi Natúrpark Látogatóközpontjaként működik. 2000-ben, az épület alagsorában került megnyitásra a Vértes élővilágát bemutató kiállítás. Olyan lett, mintha a magyar tájak mind adtak volna magukból egy kicsit, hogy országunk egy pontján, valóságos szabadtéri élő múzeumként, minden érték és szépség megtalálható legyen, amit a Természet és az Ember alkotott, nem véletlenül hívják „egy cseppnyi Magyarország”-nak. Az alapítók a Pro Vértest kérték fel a natúrpark működtetésére, feladatuk a Vértes térségének természeti és kulturális értékeinek megismertetése, háromdimenziós életképek, gyűjtemények, fotók, grafikák segítségével, hagyományainak megőrzése és mindezek idegenforgalmi térségfejlesztési szempontú hasznosítása. Kérhető tárlatvezetés, mely igény szerint vetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadás, mely mélyebb betekintést enged a látnivalók körébe.

A tó körül gyakran látni jégmadarat, ami hazánk egyik legszínpompásabb madara, bölömbikát, mely nevét a hím jellegzetes, mély hangjáról kapta, mely olyan, mintha egy távolból szóló kürtöt hallanánk. Megfigyelhetünk barázdabillegetőt, néha nagy kócsagot és szürke gémet is. Alkalomadtán találkozhatunk tőkés récével, amely a házi kacsa őse, nyári lúddal, vörös ásólúddal, szárcsával, vízityúkkal. Hideg téli időszakban a fokozottan védett vidra is ellátogat a tóhoz, hogy halat zsákmányoljon, vagy a vízparton „szánkózzon” lefele a lejtőn.

Tartalmas, érdekes kiállítást kap az ide látogató a Geszner-ház jóvoltából, mely szépséges fekvése által, rengeteg természet közeli élménnyel gazdagítja a látogatóit.

Cím: Csákvár, Kenderesi u. Geszner –ház

#utazásitipp