Utazási tippek

Gaja-szurdok-Fehérvárcsurgó

Gaja-szurdok-Fehérvárcsurgó

Kép forrása: gajavolgy.hu

A Keleti-Bakony vadregényes vidékén, Bakonynána közelében található a Gaja-szurdok. A hegyek itt már dombokká szelídülnek, sokak szerint ez a Bakony leghangulatosabb patakvölgye. Több tízezren látogatják évről évre, lassan turistaparadicsommá fejlődik. A Gaja-völgyi Tájcentrum központi területén, a tó körül mosdók, büfé, pihenő és tűzrakó helyek, továbbá esőházak állnak a közönség szolgálatára.

 

A Balinka, Bodajk és Fehérvárcsurgó között található szurdok sziklái között több helyen barlangok, a csúcsokon pedig kilátóhelyek várják az idelátogatókat. Kiváló úti cél családoknak, piknikezőknek, de rövidebb –hosszabb túrákra is alkalmas a vidék. A kanyargó patak mentén ligetes erdőkön keresztül halad a sétaút, amely kiváló kikapcsolódást nyújt a babakocsis, kerekes székes és a kutyás családok számára is, szerencsére már egyik bejáratánál sem kell létrázni a vadvédelmi kerítés felett.

A patakban optimális életkörülményeket talál a hűvös vizet kedvelő pisztráng, a patak vízének hőmérséklete ugyanis a legnagyobb kánikula idején sem emelkedik 16 fok fölé. Vizével táplálja a Fehérvárcsurgói-víztározót, majd dél felé folytatja az útját, a Móri-vízzel, a Sárvízzel és a Séddel egyesülve egészen a Dunáig. Elég párás a völgyben a levegő, amely a buján tenyésző növényzet létrejöttét segíti. Égerligetek, szurdokerdők, karsztbokor erdők között sziklagyep és lejtősztyepp található, melyeket a platókon a gazdasági rendeltetésű mészkedvelő és cseres-tölgyesek követnek. A vadaskertet még 1888-ban gróf Károlyi Gyula létesítette, 1977-ben a Mezőföldi Vadgazdaság felújította, ma a Vadex Zrt. kezeli. Komoly vadállományt tartanak számon, elsősorban a Magyarországon kizárólag Fehérvárcsurgón élő szikaszarvasokat emelném ki, de tele az erdő szarvasokkal, őzekkel, muflonokkal, vaddisznókkal, számos apróvadak élőhelye és jelentős a madárvilága. A Központi területhez horgászásra is alkalmas a tó, partja szépen gondozott nagy tisztáson játszóteret is találunk, a fenyővel borított dombok pedig idillivé teszik a hely hangulatát. Távolodva innen a völgy felé, egyre szűkül a tér, majd megpillanthatjuk a kisebb folyó nagyságú patakot is, egy kis hídon átkelünk a másik partra, ott kanyarog a patakkal együtt jól jelzett utunk is. Legromantikusabb része az útnak, az Ádám-Éva fa. Hajdanán két öreg tölgy állt itt a Gaja partján, a nagyobbikat Ádámnak, míg a kisebbet Évának hívták.

A kisebbik fának ma már nyomát sem találjuk, Ádám fája évtizedekkel ezelőtt pedig egy tűzben semmisült meg. A Fehérvárcsurgói víztározó, a Gaja patak valamint a Vadaspark együttese rendkívüli látványosság minden olyan ember számára, aki kicsit is kedveli a természetet, a természetjárást vagy egyszerűen csak ki szeretne kapcsolódni. A látogatók megismerhetik a völgy geológiai és régészeti értékeit, sajátos élővilágát, természeti ritkaságai mellett tájékozódhatnak gazdag történelmi múltjáról, több évszázadra visszatekintő vadászati jelentőségéről.

Megközelítés autóval: A 81. sz. főúton Fehérvárcsurgó felől az Aranyhegy dűlő úton kell elindulni, a Gaja-völgyi Tájcentrum parkolója a jobb oldalon található.

#utazásitipp #bakony