Utazási tippek

Föngyöskert-Gyógynövény park

Föngyöskert-Gyógynövény park

Kép forrása: Föngyöskert-Gyógynövény Park

Napjainkban reneszánszát éli a gyógynövényekkel való foglalatoskodás. Egyre többen keresik a természetes, vegyszer-és adalékmentes kozmetikumokat, élelmiszereket, gyógyszereket. Az ezekhez a termékekhez nélkülözhetetlen alapanyagoknak kiváló terepet biztosítanak a kedvező adottságú magyarországi tájak. Alcsútdoboz végéig kell utazzunk, hogy eljussunk a csaknem 10 hektárnyi „gyógykert paradicsomba”.

 

Vértesacsa az egykori Meleg-hegyi legelő dombján terül el, a Parkot északi oldalról a dombalji részén az acsai Öreg-szőlők és egy korabeli pálinkaház határolja, mely az év egy részében szintén látogatható. Egykoron a terület a pálos barátoké, majd József nádor birtokai voltak. Kertépítészeti motívumai, úgymint az utak kialakítása vagy a virágágyak megjelenítése Vértesacsa egykori a gyógyítással is foglalkozó fehér barátaira, a pálosokra emlékezik. A hagyománytisztelet, kultúránk továbbörökítése, a magyar népi gyógyítás eszméi fenntartásáért készítették a Gyógyító Kertet, az Acsa Gyümölcsei Kft, Becse Ildikó tervei alapján.

Tanösvény várja az ide érkezőket, hogy megismertessék a magyar népi gyógyászat kultúrtörténeti sajátosságait úgy, hogy kisebb gyermekek is megértsék játékos formában is. A kertben kialakított 9 pihenőhelyen szeretettel várnak minden csoportosan és egyénileg érkező látogatót. A fűszernövények szőlőlabirintusok, virágok és gyümölcsös kertek mellett, megismerhetjük gyógyító erejüket, lehet tehenet fejni, lovagolni, csikót simogatni, van rengeteg interaktív játékos bemutató, amit a gyerekek nagyon szeretnek. Ideális program bármely családnak, baráti társaságnak, pihenésre vágyó léleknek, aki a Kert kínálta csodálatos táji szépség mellett, természet harmonikus környezetben, a természet hangjait, illatait, érzeteit magába szívva szeretne akár egy teljes napot élményekben gazdagodva eltölteni.

Az év folyamán folyamatosan rendeznek programokat, melyeket egy-egy népi gyógyászati jeles naphoz fűznek. A honlapjukon érdemes erről tájékozódni.

#utazásitipp