Utazási tippek

Fehérvári bakancslista 2023. ősz-tél

Fehérvári bakancslista 2023. ősz-tél

Kép forrása: turizmus.szekesfehervar.hu

Emelkedett és lazulós programok, kiemelkedő kulturális értékek, különleges helyszínek, finomságok szerepelnek az idei őszi-téli bakancslistán. Ha városi feltöltődésre vágyna, akkor az úticél egyértelműen a királyi koronázó város, természetesen szállással együtt, amelyhez jár a Nyiss Fehérvárra! kártya és kedvezményei! Íme a fehérvári bakancslista 2023. utolsó negyedévére. Ez az, amit Fehérváron tenni kell.

 

  1. Gyönyörködni Munkácsy Mihály műveiben

A Szent István Király Múzeum Fő utcai Rendház épületének emeleti termeiben nyílt meg szeptember közepén a Munkácsy kiállítás Pákh Imre műgyűjtő rendkívüli gyűjteményéből, amely ma a legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció a világon. A Munkácsy Székesfehérváron kiállításon felsorakoztatott 77 alkotásból a teljes festői pálya megismerhető a legkorábbi rajzoktól és festményektől a realista alaktanulmányokon át a szalonképekig, és a késői, álomszerű tájképekig. Az időszaki tárlat 2024. január 19-ig tart Fehérváron.

 

  1. Megismerni a kőbe zárt szerelem legszebb emlékét, a Bory-várat

Bory Jenő építész, szobrász és festőművész egykori otthonát Komócsin Ilonának, szerelmének, feleségének, gyermekei anyjának építette a két kezével, ezért is lehet bakancslistás hely az építészet, a képzőművészet rajongóinak és a szerelem kézzelfogható megnyilvánulására kíváncsi vendégeknek. A kanyargós kis kerti utak mentén képzőművészeti és botanikai alkotások csodái várják a vendégeket, a kiállítóterekben pedig régi és új tárlatok nyűgözik le a látogatókat. A vár bekerült Guiness-rekordok könyvébe, mint a legnagyobb építmény, amit egyetlen ember emelt két kezével. Bory Jenő csaknem negyven nyáron át építette a legendás alkotást.

 

  1. Találkozni a királyi óriásbábokkal a fűtőerőműben

Ha van igazán fehérvári bakancslistás program, akkor az a királyi múlt felfedezése, amelyet az épített környezet és a Nemzeti Emlékhelyünk látogatásán túl a Székesfehérvári Királyi Napok emblematikus és látványos figurái, a királyi óriásbábok jelenítenek meg legélményszerűbben. A Tourinform iroda Király túráin ráadásul olyan meglepő környezetben találkozhatunk velük, mint a város fűtőerőműve. Királyaink és ipartörténetünk izgalmas találkozása nem mindennapi élményt tartogat. A 23 királyi óriásbáb, a Székesfehérváron koronázott Árpád-házi királyok alakjai ezúttal téli szállásukon nyűgözik le a látogatókat.

 

  1. Megkóstolni a Királyi Desszertet és más finomságokat

Számtalan páratlanul finom desszert kapható a székesfehérvári cukrászdákban, de van köztük néhány kiemelkedő. Egyik közülük a 2022-es Királyi Desszertverseny győztese, az Andreas Rex a Krém cukrászdában. Ezt a francia típusú, szedres-mogyorós süteményt tejszínes mousse csokoládéval, mogyoró pralinéval, szeder és otelló must krémmel készítette a desszertmester. Királyi élmény, mennyei összetevőkkel. Az Aranyalma cukrászdába krémesért és beigliért is el kell menni! 2020-ban a Hagyományos mákos kategóriában, az Év Mákos Bejglije díjat hozták el a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai versenyén, míg 2022-ben Az Év Vegán szaloncukra a Damniczki cukrászda vegán remeke, a Birsalma szaloncukor lett. Ha nem csak édességre vágyna, válogasson remek éttermeink közül, amelyek a legváltozatosabb nemzetközi ízeket kínálják! Egyik büszkeségünk, 67Sigma Étterem 2023-ban is megtartotta Michelin ajánlását!

 

  1. Halloween programon találkozni a Hiemer-ház egykori lakóinak szellemével

„Az ódon kapu nyikorogva kitárul, köd kúszik be a falak közé, vészjósló kacagás visszhangzik a sötét termekben. A hátunkon végig futó hideg elárulja, közeleg az év legborzongatóbb éjszakája, amikor a Hiemer-ház hajdani lakói visszatérnek egykori otthonukba.” Így invitál a Tourinform iroda hagyományos Halloween túrájára október végén, amikor a város kiemelkedő értékű műemléki épületében, a Hiemer-házban tartanak jelmezes, interaktív kísértet sétákat és a gyereknek tematikus foglalkozásokat. Mindenkinek itt a helye, aki különleges, borzongató élményre vágyik.

 

  1. Belesni a változó természet titkaiba a Sóstón

Minden időben feltöltődés a Sóstó Természetvédelmi Területén sétálni, amely Székesfehérvár legszebb zöldövezeti területe. A hajnali séták, a napközbeni árnyas fák alatti kirándulások, a tóparti piknikezés mellett talán a legemlékezetesebb és legszebb látványt naplemente idején nyújtja a Sóstó. De nem csak romantikusoknak lehet bakancslistás élmény! A Sóstó Látogatóközpont különleges, egyedülálló esti túráján azt is megtudhatjuk, mely állatokról tartották, hogy halált jósolnak, kik kísértenek Sóstón, mit gondoltak arról, hogy hová tűnnek a madarak télen és mi is az a bestiárium.

 

  1. Megcsodálni az 1848-as szabadságharc különleges ereklyéit

A magyar történelem iránt érdeklődőknek újabb bakancslistás programot kínál Székesfehérvár. A Szent István Király Múzeum Rendház épületének földszintjén a „Hadi múltunk kincsestára” című időszaki tárlaton a Hadtörténeti Múzeum különleges, látványos, értékes gyűjteményi darabjai közül mutatnak be válogatást. Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékei közül több nemzeti ereklyének számító műtárgyat lehet megtekinteni, köztük Kiss Ernő altábornagy honvédtábornoki szolgálati atilláját és csappantyús pisztolyát. A kiállítás 2023. december 3-ig látogatható.

 

  1. Korizni a varázslatos Kori Ligetben

A székesfehérvári adventi időszak egyik legjobban várt eseménye a Kori Liget megnyitása, amely idén télen a korábbinál nagyobb mérteben és új pályával várja mindazokat, akik a téli örömöknek hódolnának, de azokat is, akik csak gyönyörködnének a varázslatos liget fényeiben, és megpihennének egy forró teára. Ha hirtelen mégis kedvet kapna a korizáshoz, az sem akadály, korcsolya kölcsönözhető! A műemléki Zenepavilon köré épült pálya több mint 1000 négyzetméternyi jeges felületet biztosít a csúszkálásra. Körülötte büfé, öltöző és értékmegőrző is működik. A büfé tetején kialakított teraszról tökéletesen belátni a jégpályát és Székesfehérvár ünnepi fényeit.

 

  1. Egy pohár forralt bort kortyolni az adventi vásárban

Az ünnepi díszbe öltözött belvárosban a négy adventi vasárnapon karácsonyi hangulatú koncertek járulnak hozzá a feltöltődéshez, a nyitányt pedig a Kisangyalok kara, azaz a város több száz kisdiákjának éneke adja. Mesebeli gőzös zakatol a város karácsonyfája alatt, a Városháza pedig élő adventi kalendáriummá változik, amelynek ablakaiból minden este 6 órakor felcsendül egy-egy dallam vagy vers. A Városház téren felépített betlehem előtt felidézhetjük a bibliai történetet, az adventi vásárban még a karácsonyi ajándékokra is szert tehetünk. A forralt bor és kürtőskalács illatú Fehérvári Adventet az ország legszebb karácsonyi vásárai között tartják számon, így nem hiányozhat a kötelező programok közül.

 

  1. Wellness az Árpád-fürdőben – kedvezménykártyával olcsóbban

A meghitt wellness-élmény mindenki bakancslistáján joggal szerepel. Székesfehérvár egyik legszebb belvárosi épületében, az Árpád-fürdőben ez garantáltan elérhető: szaunaprogramok, sószoba, tepidárium, medencék, masszázs, félhomályos pihenősarkok és bár. Nem csoda, hogy a hely már Blaha Lujzát is vonzotta: a legendák szerint ugyanis ezért járt olyan gyakran Székesfehérvárra a színésznő. Akiről egyébként a fürdő egy rendezvénytermet is elnevezett. A Tourinform Iroda partnerszállodáinak vendégei a hotelekben igényelhető Nyiss Fehérvárra! kedvezménykártyával olcsóbban juthatunk a belépőhöz.

 

#székesfehérvár #program