Utazási tippek

Fehérvárcsurgói Vadaspark

Fehérvárcsurgói Vadaspark

Kép forrása: http://tortenetekkepekkel.blogspot.com

Gaja-völgy csodái egyenként megérnek egy fejezetet, ismerkedjünk meg alaposabban a vadaskertjével. Előző cikkeimben megemlítettem, hogy az emberiség már ősidők óta ismerte és használta a természet alkotta területet, főképp vadászatra. Az ősember, kelták, rómaiak, Szent István később Hunyadi Mátyás, majd Ferenc József is tudták, hogy nagy és kisvadban bővelkedő erdő, mely sikeres vadászatot ígér.

 

Már az első magyarországi katonai térképen fel van tüntetve Fehérvárcsurgó határában egy vadászház. Hivatalosan a területet 1888-tól jegyzik vadaskertnek, melyet gróf Károlyi Gyula létesített 700 hektáron. Eleinte közepes agancsot viselő szarvas állomány, néhány őz és ha nem dühöngött a sertéspestis egy-két vaddisznó jellemezte a parkot. 1910-ben gróf Károlyi József (aki a megye főispánja is volt), elsőként Magyarországon itt honosította meg a muflont. 20 nőstényt és 8 kost hozott ide Korzika szigetéről.

Egy időben érkeztek a területre a szikaszarvasok japán alfajával. 1923 és 1944 között az ország tizenegy pontjára közel 120 példányt telepítettek szét.  A továbbiakban is Magyarország legnagyobb muflon állománya itt élt, népszerűségének híre, az Egyesült Államokból is csalt ide bérvadászokat.  Mindez nagy változást jelentett. A második világháború a Gaját sem kímélte, a vadasparkban is harcok zajlottak. 1945 augusztusában feljegyezték a becsült vadállomány létszámát. Az akkori adatok ezek voltak: 15 szarvas, 15 vaddisznó, 18 muflon, 4 őz, 5 szikaszarvas, 150 nyúl, 40 fácán, 50 fogoly és 50 vadréce.  

A vadaskert 1948-ban szűnt meg, ekkortól úgynevezett szabad terület lett. 1952-et írtak, amikor nemzeti kinccsé nyilvánították a megmaradt szikaszarvasokat. Jelenleg is itt élnek egyedül hazánkban. 1956 telén az akkori néphadsereg katonái élelmezés céljából vadászhattak a különböző vadféleségekre, gyakorlatilag teljesen kiirtották a csurgói muflonállományt! 1958-tól a terület vadászati kezelése a Mezőföldi Erdőgazdasághoz került. Még ebben az évben, vérfrissítés képen hoztak a Budapesti Állatkertből 7 szikaszarvast. Innentől az erdőgazdaság jelentős fejlesztésen esett át a szarvas és vaddisznóállományára tekintve. Az első külföldi bérvadászok az 1960-as évtized elejétől érkeztek. 1966-ban rekord agancsú szarvasbika került terítékre, amely akkor Fejér megye legjobb szarvas trófeája volt. A hatvanas években rendezték meg az első csurgói vaddisznóhajtást. 1975-ben 28 szikaszarvas érkezett a Szovjetúnióból, sajnos tévedésből nem az itt élő japán alfaj példányait küldték, hanem a nagyobb testű Dybowski alfajét. Folyamatosan érkeztek az újabb muflon csapatok, összesen 183 példányt telepítettek be. 1978-ban kapta vissza a vadaskert titulust, ekkor a területe már 1000 hektáron felüli volt. A háborús vadveszteségek után először ettől az évtől engedélyezték újra a szikaszarvas vadászatát.

Napjainkig védik, őrzik és fejlesztik a vidéket, a tulajdonos VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. a vadgazdálkodás mellett gondot fordít a jóléti erdőgazdálkodásra is. A Gaja -patakba pisztrángot telepítettek, a területen megjelent új vadfajként a hód is.

#utazásitipp