Utazási tippek

Éva forrás Sukoró

Éva forrás Sukoró

Kép forrása: hellovelence.hu

A Velencei-tó északi partján fekvő Sukoró tökéletes kiindulópontja egy olyan rövid túrának, mely hat forrást és hat ingókő gránit sziklaalakzatot is érint. Sétálós túra a Velencei-hegységben, elbűvölő völgyek, virágos rétek, különleges sziklák, források közt, megspékelve gyönyörű panorámával.

 

A Velencei-hegység a Dunánántúli-középhegység 80 km²-es kis tája, amely a Velencei-tó északi oldalán húzódik. Legmagasabb pontja, a Meleg-hegy mindössze 352 m magas, ezért földrajzilag dombságnak számít. Nadap közelében található a magyarországi geológiai szintezési alappont. Állításakor a választás azért esett erre a helyre, mert ezt a területet vélték az ország legszilárdabb pontjának.  Állandó vízfolyása nincs, de sok forrás ered itt. A hegységben 15 barlang és egy mesterséges üreg van.

Indulási pontunk Sukoró falu, mely a Velencei-tó környékének leghangulatosabb települése, érdemes kicsit körbenézni népi lakóépületei között és a templománál. Az Erdész utcán indulunk el felfelé kapaszkodva, majd az út bal oldalán, a zöld jelzést kell követni. Könnyű, minimális szintkülönbségű gyalogtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken, széles földutakon.

A kitáblázott Angelika-forráshoz a szurdokból kiérve, egy tisztáson vezet az út, ezt a Velencei-hegység turisztikai központjának is nevezik. A piros sávjelzést követve haladunk a Sági –kútig, mely a vaddisznók kedvelt dagonyázó helye, innen tovább, láthatjuk az ingó köveket. Itt a kilátásért is érdemes lassabban haladni, a legszebb panorámaútja a környéknek.

Hamarosan elérjük és követjük a zöld sávot, mely visszavisz Sukoró felé. Az út mentén megtaláljuk a túránk utolsó állomását, melyért egy hangulatos kirándulás vezetett el. A levegőt harapni lehet, az Éva-forrás foglalata pedig egy különleges építmény.

#utazásitipp