Utazási tippek

Érdekességek a Thury várról

Érdekességek a Thury várról

Kép forrása: pekiapartman.hu

Aki Várpalotán jár, biztosan megcsodálja, ha csak távolról is a város jelképének számító, az impozáns méretű, négy saroktornyos épületet, a Thury várat. A régen Palota várnak emlegetett épületben ma már nem királyok és királynék járják a termeket, hanem a látogatók, akik a vár, Várpalota és az ország történelmébe nyerhetnek betekintést.

 

Számos érdekesség övezi a vár történetét, mely volt lakópalota, udvarház és erődítmény is.  Napjainkban leginkább kiállítóhelyként működik, de nemcsak egy hétköznapi tárlatba sétálhatunk körbe.

A Thury várban hagyomány őrző programokat szervezne, maga Thury György várkapitány, hírhedt Dunántúli Oroszlán is körbevezethet minket a várban, de a modern szórakoztatás is helyet kap itt egy szabadulószoba formájában. Számos érdekes és izgalmas program várhat itt minket, melyek legalább annyira érdekfeszítőek, mint a vár története.

Amit a Thury vár történetéről mindenképp tudni érdemes

A Thury vár helyén eredetileg Kont Miklós által építtetett lakópalota állt. Kont Miklós Nagy Lajos király hadvezére volt, később magyar nádor lett, az újlaki birodalmat pedig Nagy Lajos adományozta neki 1364-ben. Itt máris egy érdekességbe botlunk, ugyanis Kont Miklós leszármazottait Újlaki néven találjuk meg az újlaki birodalom neve után. A Thury vár elődjeként építettet udvarház 1397-ben már állt, ezt bizonyítják az abban az évben kiadott oklevelek. Az udvarházat aztán 1440-ben Újlaki Miklós átalakíttatta erőddé, ami nagyban hasonlított a ma is álló várra, így a Thury vár történetét nagyjából innen számíthatjuk.

Bár az 1445. évi országgyűlés IV. cikkelye alapján a 1437-1445 között épült várakat le kell rombolniuk a tulajdonosoknak, a Thury vár azon kevés várak közé tartozott, melyek megmaradhattak. A Thury vár nevének eredeti is érdekes, Thury György volt az erőd kapitánya a török korban, a vár pedig ebben az időben nagyon fontos szerepet játszott stratégiailag az ország védelmében.

Hogyan kötődik Mátyás király és Beatrix királyné esküvője a Thury várhoz?

A Thury vár történetében tehát több híres történelmi személy is szerepet kapott, de talán a legérdekesebb legenda Mátyás király és Beatrix királyné nevéhez köthető. Az köztudott, hogy a hagyomány szerint Mátyás királyt az Újlaki család megvendégelhette a várban, ám a hiedelmek szerint nemcsak egy látogatás köthető a Thury várhoz, hanem Mátyás és Beatrix esküvője is, ugyanis 1476. december 11-én itt készülődött a másnapi esküvőjére és az azt követő koronázására Beatrix királyné, melyet Fehárváron rendeztek meg.

(LM)