Utazási tippek

Élmények, tájak, várak

Élmények, tájak, várak

Kép forrása: pixabay.com

Ősszel és télen sem kell lemondani kirándulásokról, túrákról, az élményekről. Hazánk ilyenkor is gyönyörű és csak a felfedezésre vár. Mint a Bakony, aminek érdemes felfedezni nem csak a természeti kincseit, hanem az épített környezetét is. Persze erre nem lesz elég egy nap.

 

Várpalotán vár a Thury-vár

A bakonyi hegyek lábánál terül el Várpalota, a Balaton és a Velencei-tó között. Főterén pedig ott a Thury-vár, vagy más nevén a Palota vára. A vár története még a 13. században kezdődött, ekkor az egyik hegycsúcson épült egy kis vár, Bátorkő. Később az Újlaki család épített egy nagyobb épített egy palotát, ami kisebb volt, mint egy vár, de nagyobb, mint egy kúria. A palota ellenállt az évszázadok politikai csatározásainak, a háborúk sem döntötték le és bár a törökök 1554-ben betörtek a várba, de nem sikerült bevenniük: száz lovat és szerszámokat zsákmányoltak.l

1558-ban a vár első kapitánya Thury György lett, egészen 1566-ig állt a vár élén, ez volt a legdicsőségesebb időszak. Hét ostromnak is ellenálltak, de 1593-ban a törökök elfoglalták. A várat 1687-ben szabadították fel.

2011-ben a Thury-várat uniós támogatásból újították fel, megújult a fogadórész, restaurálták a kápolnát, kialakítottak egy konferenciatermet és egy rendezvénytermet is, ahol egy kiállítást rendeztek be. A Thury-vár önmagában is egy napos program, a kirándulóknak bőven van még mit felfedezni Várpalota környékén. Aki szállást keres, érdemes felkeresnie a Pe-Ki Apartmant, ahol otthonos környezetben, mindennel felszerelve várják a turistákat.

(LM)