Utazási tippek

Élmények, kalandok, vízpart – ez a Balaton

Élmények, kalandok, vízpart – ez a Balaton

Kép forrása: Getty Images

A magyar tenger – megannyi vers és próza ihletője, nyaralások kedvelt helyszíne. Egy tó, ami körül legendák születtek, ami nem fogy ki a történetekből, aminek múltja varázslatos és lebilincselő. Talán nincs is olyan ember, aki ne érezné magának a Balatont, a mi magyar tengerünket.

 

Mezozoikumi eredet

A Balaton a földtörténeti középkorban, a mezozoikumban lerakódott üledékes kőzeteken jött létre, a meder térben és időben szakaszosan süllyedt, később a Bakonyból kifutó vizek táplálták a medret. Ma a fő táplálója a Zala, de sok kis patak is belefolyik. A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, vulkanikus eredetű, erről árulkodik környezete is. A Balaton vidéke más az őskorban is lakott volt és ahogy teltek az évszázadok, úgy vált egyre fontosabbá, jelentősebbé ez a térség.

Nekem a Balaton

Nem csak a hazai, a külföldi turistákat is vonzza és nem csak azért, mert vize sekély, gyorsan melegszik, hanem azért is, mert a Balaton körül számos történelmi, hagyományőrző élmény és természeti kincsek sokasága várja a látogatókat. Ez a 79 kilométer hosszú és átlagban 7,7 kilométer széles tó milliók számára nyújt kellemes kikapcsolódást, maradandó élményeket. A partszakasz hossza 195 kilométer, megannyi kisebb-nagyobb település övezi. Akik a vízparti élményekre vágynak, szinte minden településen találnak strandot vagy szabadstrandot, a turisták nagy örömére a vízhőmérséklet a legmelegebb napokon eléri a 27 fokot is. A déli oldal sekélyebb, lassabban mélyül, míg az északi oldal gyorsabban, itt a víz is lassabban melegszik fel. Sokan leteszik a voksukat az északi vagy a déli part mellé, ez természetesen egyéni ízlés kérdése. Az élet mindkét parton pezseg, nyáron és a többi évszakban is sok a turista.

A Balatont a Balaton-felvidék, a Zalai- és a Somogyi-dombság és a Mezőföld határolja. Csodálatos látványt nyújt a Balaton-felvidék, ami hazánk egyik híres bortermő vidéke. Nekem a Balaton a Riviéra – szól a jól ismert dal, és valóban, a magyar nép számára különös jelentőséggel bír a Balaton. Sokan gyermekkoruk-fiatalkoruk nyaralásaira emlékeznek szívesen. A rendszerváltás előtti időkre, a táborokra, szakszervezeti üdülésekre. Nosztalgiával nézzük ezeket a képeket és ha ellátogatunk a Balatonhoz, még megtaláljuk azokat a helyeket, ahol évtizedekkel ezelőtt jártunk. Megvan ennek is a bája, szépsége. A Balatont és környékét pedig nem is lehet egy nyár alatt felfedezni, hisz annyi mindent kínál a látogatóknak. Jó minőségű vizet, csodálatos túraútvonalakat, várakat, hegyeket, borokat és mindent, amit csak szeretnénk. 

(LM)