Utazási tippek

Egri kirándulás – egy nap nem elég

Egri kirándulás – egy nap nem elég

Kép forrása: eger.hu

Eger a legnépszerűbb úticélok egyike hazánkban. Bel- és külföldi turisták tömegei látogatnak el a borvidékre, hogy eltöltsenek itt egy kis időt. Eger látnivalóit felsorolni is nehéz, a kultúra, a történelem, a borászat mind mind számos élményt, kalandot kínál a látogatóknak.

 

A borvidék

Közel ezer éves múltra tekint vissza hazánk egyik történelmi borvidéke, az egri. Az Egri-Bükkalja déli lankáin helyezkedik el, 19 település és 22 ezer hektár tartozik hozzá. Napjainkban mintegy 6000 hektáron művelnek szőlőt. Az itt élő emberek életét meghatározza a borászat, aki Egerben jár, mindenképp érdemes ellátogatnia a Szépasszonyvölgybe. Ez Eger legnagyobb kiterjedésű összefüggő borpincés területe, mintegy kétszáz pincével. Az egri bikavér, kékfrankos méltán híres borok, de a fehérborok kedvelői is megtalálhatják a maguk kedvencét, például az egri leánykát.

Történelmi látnivalók

Eger fő szimbóluma az Egri vár, ami hazánk egyik legnépszerűbb múzeuma. Az Egri csillagok olvasmányélményei elevenednek meg a falak között. Megtaláljuk itt a Gótikus Püspöki Palotát, ami már a 16. században is állt és itt tervezte meg Dobó István az egri csata stratégiáját. Itt van a Hősök terme is, ami a török harcok idején kápolnaként szolgált, itt töltötték a halálra ítélt rabok az utolsó éjszakájukat. A Kazamata pedig egy titkos, föld alatti alagútrendszer, aminek kulcsszerepe volt az 1552-es ostrom idején a magyar győzelemben. Az erődítményen belül érdemes felkeresni a Szép bástyát, a Kálvária dombot, ami lenyűgöző panorámát kínál a látogatóknak. Ha pedig még különlegesebb élményre vágyunk, a Panoptikumba is érdemes ellátogatni, ahol „személyesen” is találkozhatunk az Egri csillagok főszereplőivel.

Múzeumok, templomok, minaret

A Dobó István tér remek kiindulópontja az egri kirándulásunknak, mely során érdemes ellátogatni az Egri Bazilikához, ami hazánk második legnagyobb temploma és a klasszicista művészet egyik kiemelkedő épülete. Az ég felé magasodó Minaret az egyetlen olyan a világon, aminek kereszt van a tetején. Csodás élményeket kínál a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont is, de a Főegyházmegyei Könyvtár is különlegességeket kínál. A Föld legértékesebb dokumentumai közül több itt található meg ugyanis. A belvárosban az Egri Érseki Palota nyújt különleges látványt, a megfáradt turistákat pedig a Török fürdőben várják autentikus török hangulattal, gyógyvízzel, hammam masszázzsal és wellness szolgáltatásokkal. Érdekes múzeum, bár nem a régmúlt emlékeit kínálja, a Beatles múzeum is, ami szintén Eger egyik népszerű turistacélpontja.

#eger #utazásitipp