Utazási tippek

Dinó Park Veszprém

Dinó Park Veszprém

Kép forrása: veszpzoo.hu

Egykor ezek a különleges élőlények uralták a bolygót, sok-sok millió évvel az ember érkezése előtt. Ha szeretnénk jobban elképzelni, milyen lehetett köztük sétálni, érdemes jegyet váltani a Veszprémi Állatkertbe, így egy napon két nagyszerű élménnyel gazdagodhatunk, egy belépő áráért.

 

Magyarország legnagyobb Dinó parkja található itt, mely 2016 óta várja felnőtt és gyermek látogatóit, hogy élmény- foglalkoztatókkal ismertesse meg Földünk több százmillió évvel ezelőtti állatvilágát. A különleges időutazás egészen pontosan a triász, a jura és a kréta időszakok világába vezet vissza, amelyből előkerült 1899-ben Veszprémben talált kavicsfogú álteknős, mely hazánk egyik leghíresebb ősmaradványa.

A Dinó Parkban kiállított szobrok a mezozoikum élővilágát mutatják be, a dinoszauruszokról a kihelyezett ismertető táblák segítségével tudhatunk meg hasznos információkat. Amíg mi felnőttek isszuk magunkba a tudást az ismertetők által, a gyerekek bepillantást nyerhetnek az őslénykutatók munkájába játékosan. Három foglalkoztató sátor áll a gyerkőcök rendelkezésére, melyekben animátorok segítik a fiatalokat. Az egyik sátorban egy ingyenes mini ásatás került kialakításra, ahol az ifjú paleontológus-növendékek kiáshatják „saját” dinoszaurusz fosszíliájukat, és közben a szerencsések érdekes kincsekre bukkanhatnak a homokozóban. Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon milyen színűek lehettek a dinoszauruszok, ugyanis erre bizonyítékot találni még a szakembereknek sem egyszerű feladat. A legkisebbeknek egy külön sátorban lehetőséget biztosítunk arra, hogy saját elképzeléseiket papírra vessék. Ráadásul a színezéshez minden szükséges kelléket biztosítunk, hogy minél szebb és fantáziadúsabb alkotások születhessenek. Mindenkinek, aki az Ajándékboltban felmutatja az adott napra érvényes gyermek belépőjegyét, 1 db kifestő lapot adunk ajándékba. A színezők hiányzó darabjait pedig szintén az Ajándékboltban vásárolhatják meg. A harmadik sátorban gipszbe öntött dinó csontváz kivésésére van lehetőség, melyet az Ajándékboltban szerezhetnek be. Az óvatos és aprólékos munka során megismerkedhetnek a gyerkőcök a régészkedéshez szükséges eszközökkel, miközben kézügyességüket is fejleszthetik. Miután minden csont épségben a felszínre került, már csak össze kell állítani a csontvázat, melyet természetesen haza lehet vinni. Lehetőség van különleges emlékfotót készíteni egy félelmetes T. rex társaságában, a legbátrabbak pedig kipróbálhatják, hogy milyen dinoszaurusz háton lovagolni. 2017-ben a park kibővült a perm földtörténeti időszakkal és innentől már közel 50 életnagyságú dinoszaurusz szobor látható. A rendhagyó kiállítás 300 millió évre tekint vissza, számos hús- és növényevő fajt mutat be. A látogatók láthatják többek közt a 23 méter hosszú Diplodocust, a 4 méternél is magasabb ragadozót, a Tyrannosaurus rexet, a Triceratopsot, a Stegosaurust, vagy a Velociraptort is.

Az állatkerti belépővel egyben megváltjuk a Dinó parkba is a belépésünket, az egész napos programmal kicsik és nagyok egyaránt feltöltődnek élményekkel. Az állatkert lakói felkeresése mellett, a gyerekeknek hatalmas élmény, a kedvenc dinoszauruszaik közé cseppenni,és érzékelni testközelből a méreteiket.

#utazásitipp