Utazási tippek

Dégi Festetics-kastély

Dégi Festetics-kastély

Kép forrása: Dégi Festetics-kastély

Dég, a Fejér megyei község, már ezer éve lakott, fejlődésnek igazán a 18. század második felében indult, amikor az ott letelepedett Festetics család nagyszabású építkezésbe kezdett. Ismerkedjünk meg a múltjával és a jelenével, és felszerelkezett információkkal keressük fel, ezt a Fejér megyében egyedülálló klasszicista stílusú kastélyt, melynek az angolparkja a legnagyobb itt Magyarországon, akkora mint a Central Park.

 

Jelenleg a kastély felújítási munkálatok miatt nem látogatható, de ez ne vegye kedvünket, a park látogatható, a kastély díszkivilágítása már elkészült és szenzációs látványt nyújt sötétedéskor! A Nemzeti Kastélyprogram fejlesztéseinek köszönhetően a megújuló kiállítótermekben tartalmas, ugyanakkor izgalmas, interaktív tárlatok kapnak helyet, melyek a Festetics-családhoz és a kastélyhoz köthető különleges tartalmakra épül. A projekt keretében szerepel a homlokzatának helyreállítása, lábazatának szigetelése, csatlakozó támfalainak újjáépítése, tetőfedés teljes cseréje. Az alagsorban a vizesblokk, a gépészet és az elektromos hálózat kap helyet. A beruházás során a hatalmas méretű angolparkjában is több szabadtéri fejlesztés valósul meg: megújul a Hollandi-ház, a rózsakert és egyéb kerti építmények, valamint gépkocsi, autóbusz, kerékpárparkoló épül a látogatófogadás fejlesztése érdekében.

De ez még az újjá épülő jövő, tudjuk meg a múltját. A kastély 1810-1815 között gróf Festetics Antal megbízásából készült, aki a tervezéssel a neves építészt, Pollack Mihályt bízta meg. A kastélyban több építészeti megoldás is található, például az ovális díszterem nem a központban, hanem egyik sarkán került megépítésre, illetve a bejárathoz nem lépcsősor, hanem kavicsos rámpa vezet. Festetics Andor gróf és Festetics Sándor gróf az 1920-as évek környékén átalakítatta és korszerűsítette a kastélyt, ekkor került kialakításra a ma is látható belső termek klasszicizmus dekoráció. Belseje egytraktusos elrendezésű. A kastély udvari oldalán folyosó fut végig.

A kastély egyik legszebb terme a kerti (fő) homlokzat bal oldali rizalitja mögött elhelyezkedő ovális alaprajzú, félköríves fülkékkel bővített díszterem.  A kastélyt a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegetik, mivel több mint egy évszázadon át a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal maga is szabadkőműves volt. A tájképi kert létrehozásának pontos időpontját nem ismert, viszont a Hasznos Mulatságok folyóirat már 1817-ben úgy írt a parkról, mint ami "nagyságára, s ritkaságára nézve fellül múlja" a kismartoni, pápai, tatai, csákvári kerteket. A parkban ősfák és növényritkaságok láthatók. A kastély és a festői angolpark népszerű filmforgatási helyszín. Itt forgatták többek között a Kincsem című magyar kalandfilm több jelentét is. Halastava a leghosszabb a hazai parkok tavai között.  Három vízfolyás felduzzasztásával mintegy 2 km hosszúságban alakították ki területén az úgynevezett szerpentin-tavat. A tórendszer központi szigetén áll a park egyik jellegzetessége, a vörös téglás Hollandi-ház, amely a kastélypark leghosszabb hídján át megközelíthető. A dégi Festetics-kastély parkjában többórás sétára is indulhat a látogató.

Dégi Festetics-kastély, Dég Hunyadi János utca 11. Telefonszám: +36 70 951 7180

#utazásitipp