Utazási tippek

Csikváry-Faluház Lovasberény

Csikváry-Faluház Lovasberény

Kép forrása: lovasbereny.hu

Figyelemre érdemes néprajzi gyűjteményt tekinthetünk meg Lovasberényben, ebben a kis Fejér megyei községben, a Velencei-hegység lábánál.

 

A régmúltú települést, Krisztus születése előtti 2. évezredben már gondolkodó, alkotó népek lakták. A kiállítás nem ilyen messzi időkre tekint vissza, értéke inkább az itt élők lokálpatrióta jellemének visszatükrözése. 1993-ban helyi fiatalok alapították a Falukört,(teljes neve Lovasberényi Faluvédő Polgári Kör) melynek feladata lett a helyi hagyományok felkutatása, ápolása és azok megismertetése a faluközösséggel, ezen keresztül célja az ifjúság identitástudat alakítása.

A kezdeményezéshez először 1995 –ben id.Südi Mihály biztosította a házat, a Vásárhely utca 66 alatt. Helyi gyűjtésű tárgyakkal, bútorokkal, emlékekkel telt az épület, melyet a sokasodó gyűjtőmunka eredményeképpen hamar kinőtt az egyesület. Dr. Csikváry István lovasberényi születésű állatorvos, 1998-ban megvásárolta a Hunyadi utca 6 sz. alatti házat, az egyre bővülő munkához.

A 40 m hosszú, tornácos parasztházat helyi mesteremberek, a régiségeket helyi diákok, pedagógusok tették rendbe. Dr. Csikváry István 2008-ban 75. születésnapján a ház tulajdonjogát Lovasberény Község Önkormányzatának, használati jogát a Falukörnek ajándékozta. Az épület, azóta viseli tiszteletére a Csikváry Faluház nevet.

Az épület lakrészében, század eleji szoba és konyhabelső látható és  helyet kapott a helytörténeti kiállítás is. A gyűjtemény sokszínű és nagyon gazdag. Találunk itt cserépedény-gyűjteményt, különböző fonal és textilkészítő eszközöket, kézimunkákat, világító eszközöket, paraszti ruhákat, különleges imakönyveket, és helyi iratgyűjteményt.

A diákok Lovasberényben folyamatosan gyűjtenek tovább, kutatják a község múltját, az értékeket már digitalizálva is őrzik. Saját kiadvánnyal gazdagodtak, mely felöleli ezt a különleges kiállítást, Múltunk kincsestára I. címmel.

Lehetőség van az idekészülő csoportoknak szakvezetést, helytörténeti ismertetést kérni, előzetesen egyeztetett időpontban.

Telefonszám, ahol lehet érdeklődni a Faluház látogatási idejéről: 06-20-491-6411 (A szomszéd néninél lehet kopogtatni az odaérkezőknek!Kajári Lajosné)

#utazásitipp #lovasberény