Utazási tippek

Borostyán Pince és Mintabolt Sukoró

Borostyán Pince és Mintabolt Sukoró

Kép forrása: Borostyán Pince és Mintabolt Sukoró

Borbarát utazóknak ideális kirándulóhely Sukoró, amely tóparti település ugyan, mégis kevesebb figyelem irányul rá a Velencei-tó déli részén elhelyezkedő társaihoz képest. Pedig van miért felkeresni, hisz „ami a Balatonnak Badacsony, az a Velencei-tónak Sukoró” – járja a mondás a környéken, aminek az ide látogató is könnyedén nyomába eredhet.

 

A velencei hegységben írásos emlékek szerint, már kr.e 200 körül folytattak szőlőtermesztést a kelták. A déli fekvésű hegyoldalakon a vulkáni eredetű talajban különleges, csak itt tapasztalható zamatú, tüzes, erős borok teremnek. Bizony az 1848-as szabadságharc győztes magyar honvédjei és huszárai is itt mulattak, kóstolták a sukorói finom borokat a csata után. A Borjúvölgyben elhelyezkedő pincesor (ami a Gécinek nevezett településrész felé is folytatódik, és a hegyre vezető utcákban is akad egy-két pince), a völgy, ami tulajdonképpen több utca hátsó kertjeinek folytatása, arról kapta nevét, hogy ide hajtották ki az állatokat legelni, ma pedig a kis parcellákon konyhakerteket, vagy éppen kukoricával bevetett földeket találunk. A völgy nyugati oldalán húzódik a domboldal lábánál kialakult pincesor.

A pincék egykoron úgy készültek, hogy a hegy löszfalába hatalmas nyílásokat vájtak, melyet kukoricaszárral, szalmával megtöltöttek, majd meggyújtották. A magas hőmérséklet cserepesre égette a helyiség boltozatát, amely így már stabil építménynek bizonyult és köszönhetően a pincetulajdonosoknak, most is jó állapotban vannak.  Ma már a szőlősgazdák a barátságos pincéikben készítik boraikat, teremtenek új hagyományokat. "Az öreg borász" című szobor magánkezdeményezéssel történő megvalósulása felemelően szép példája a helyi összefogással való értékteremtésnek és a közösségépítő erőnek. Barbácsi Simon Gábor és Jankovics István alkotása méltó a Borjúvölgyi történelmi Pincesor helyének szelleméhez, barátságossá teszi az amúgy is remek hangulatú helyet.

Az ide látogatóknak feltétlenül fel kell keresniük a Borostyán Pincészetet, ahol a több mint 300 éves löszbe vájt falak között, állandó 13°C-os hőmérsékleten érlelődnek a pincészet fehér és vörösborai. Törzsvendégein kívül rendszeres látogatói a helynek baráti-céges csoportok. Borkóstolásra van lehetőség, aminek köszönhetően könnyebb kiválasztani, hogy melyik borból kívánnak fogyasztani, vagy vásárolni. Igény szerint lehetőség van részletes szakmai információkat kapni a termelt borokról, azok paramétereiről, valamint készítésük technológiájáról, de akár előzetes bejelentkezéssel hidegtálakat rendelni, melyeket ízlésesen felszolgálnak számunkra: saját tartású sertésekből készült sonkát, kolbászt, szalonnát, hagymával, savanyúsággal, a házias ízeket kedvelőinek legnagyobb örömére.

Nyitvatartás: Egész évben szabadon látogatható.

#velence #utazásitipp