Utazási tippek

Balatonfüred Vitorlázeum

Balatonfüred Vitorlázeum

Kép forrása: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balatonfüreden stílusosan keveredik a múlt századi hangulat a modernséggel, aminek tökéletes példáját láthatjuk a Tagore sétány nyugati végébe érve: a város egyik legpatinásabb épületében, a balatoni vitorlázás első klubházában kapott helyet egy modern, interaktív vitorlázástörténeti kiállítás.

 

Az épület előtt „Csöpink”, Bujtor István szobra vár minket. Azért áll a szobor a Vitorlás téren, mert Balatonfüred a magyarországi vitorlázás bölcsője és fellegvára, s Bujtor híres vitorlás volt, és mert Balatonfüred e pontjáról kiválóan látszik Tihany, amelyet szintén sokszor megjelenített a filmjeiben. Nekünk pedig most tájékozódási pontnak is tökéletes lesz, miután csináltunk a művész úrral egy „közös képet”, és kedvet kaptunk tőle a vitorlázás és a balatoni hajózás rejtelmeibe kukkantani, innen pár lépésre kell csak mennünk, és megérkezünk a Vitorlázeumba. Szerencsére egész évben látogatható ez az egyedülálló vitorlástörténeti interaktív kiállítótér, mely nem csupán a város turisztikai kínálatát bővíti, de egyedi és újszerű tematikája révén a balatoni turizmus egyedülálló látványossága, amely modern számítástechnikai eszközök felhasználásával minden korosztály számára élményekben gazdag kikapcsolódást kínál.

Kimondottan családi program emiatt, hiszen kicsikre és nagyokra is gondoltak a megálmodói, tehát élmény dús program vár, ahogy mondani szokták 1-99 éves korig mindenkit. A balatoni vitorlázás történetét szemléletesen, játékosan bemutató kiállítótérben a szokásos vitrineket különböző élményelemek váltják fel. Szimulátor révén kipróbálható a viharos Balatonon vitorlázás, elsajátíthatók a navigálási, illetve a kötélcsomózási ismeretek. Lehet gyakorolni a vitorlafelvonást, vagy gyönyörködni a panorámában a kiállítást körbeölelő teraszról. Termeket rendeztek be, melyek neveket kaptak, a benn várható bemutató rész témájához kapcsolódva. Lássuk, hogy mi is vár ránk ha idelátogatunk:

- Balaton terem: A vitorlázás történetét, korszakait ismerhetjük meg, melyhez egy érintőkijelzős padló nyújt segítséget. 40 számozott kockája van, melyek rálépéskor egy-egy videót indítanak el, bemutatva a vitorlázás történetét kisfilmeken. Van kreatív asztal is addig a kisebbeknek ahol, ha elkészítik a kis vitorlásaikat, lehetőségük lesz az asztal tavacskáján ki is próbálni. Szuper élmény!

- Kezdetek terme: Leginkább tárgyi emlékeket láthatunk a hajózásról, illetve lehetőségünk van elsajátítani a kötélfonást.

- Túrahajók terme: Modelleket láthatunk, a Balatoni hajók makettjait vonultatják fel.

- Kékszalag terem: Talán már senkinek nem kell ezt az évenként megrendezett nemzetközileg is nagy hírnévnek örvendő versenyt bemutatni. Viszont most először kapunk igazi bemutatót, mint tárgyi, mint filmes anyagban a kulisszák mögötti történésekről, és emléktárgyairól.

- Versenyhajók terme: Itt részletesebb képi és dokumentált anyagokat, leírásokat kapunk a hajókról.

- Viharszoba:  Mivel jó esetben nem kerülünk viharba a tó közepén (nem is szeretnénk), azért magát az érzést, az elemek erejét, itt van alkalom egy szimulátor segítségével átélni.

- Élményterasz: Itt is a játéké a főszerep! Kipróbálhatjuk a szörfözést, a hajók kikötését, vitorlások kormányozását, mind ezt természetesen anélkül, hogy vizesek lennénk!

Kellemes hajós időtöltést!

A(z) Vitorlázeum nyitvatartási ideje: Szerdától – Vasárnapig: 10:00 - 18:00

#utazásitipp #balatonfüred