Utazási tippek

Balaton vagy tenger? Melyiket válasszuk?

Balaton vagy tenger? Melyiket válasszuk?

Kép forrása: wikipedia.org

Képzeljük el, ahogy a meleg levegőt kellemes szellő teszi elviselhetővé. Mellettük hullámok nyaldossák a partot, éppen megszárad rajtunk a naptej, és már mehetünk is be. A tökéletes nyaralás nem létezik… Vagy mégis?

 

A vízpart a nyaralások egyik kedvenc célpontja. Azonban egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy milyen vízpartot válasszunk. A magyaroknak nincs túl sok lehetőségük, vagy a Balatonra mennek le, vagy egy „közeli” tengerpartot választanak. De melyik legyen a szerencsés nyertes?

Mérjük fel a távolságot

Első feladat a távolság felmérése. Nem mindegy, hogy két órát autózunk, vagy tizenkettőt. A Balaton igazából csak azok számára van közel, akik a környéken élnek, a többieknek ugyanúgy el kell viselniük az utazást. Azonban nem mindegy, hogy autóval vagy repülővel megyünk. A nyári hónapokban a repülés nem nevezhető olcsónak, főleg, ha nagyobb a család. Külföldön meg kell oldani a közlekedést, miközben itthon kocsival is nyugodtan elindulhatunk.

A szállás fontossága                                         

Következő pont a szállás. A Balatont meg lehet célozni egy napos kirándulásnak is, tehát reggel megyünk, este jövünk. Ha azonban egy hetes nyaralást tervezünk, akkor nagyon érdekes árakkal fogunk találkozni. Elsőre furcsán hangzik, de ha előre tervezünk, akkor külföldön is hasonló (vagy még olcsóbb) árakat fogunk kapni. Ebben az esetben, amit megspórolunk a nyaralón, azt elkölthetjük az utazásra.

Milyen vízre vágyunk?

A Balaton vize nem tűnik gyönyörűnek, de van egy olyan jó tulajdonsága: nincs benne só. A tengerparti sós vizet nem mindenki szereti, bár a bőrnek kifejezetten hasznos. Ha megnézzük a külföldi hoteleket, akkor a medencében sokkal többen szoktak fürödni, mint a tengerben. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a nyílt víz mellett sokkal többször fúj a szél, és a szánkba repülő homok nem a legcsábítóbb.

Étkezés

Ma már nem mondhatjuk azt, hogy itthon olcsóbb. Az árak mindenhol emelkednek, tehát ez a pont szinte lényegtelen. Külföldön és a Balatonnál is hasonló árakkal fogunk találkozni, úgyhogy csak a szendvicsek és az apartmanban elkészített ételek menthetnek meg minket. Ha a tengerpartot választjuk, akkor érdemes a közeli városokban és falvakban nézelődni, mivel ott mindig olcsóbb lesz az étkezés, mint közvetlenül a parton. Persze, ez a Balatonról is elmondható.

Milyen izgalomra vágyunk?

Vannak olyan családok, akik minden évben lemennek a Balatonra, ők talán unják már. De az is lehet, hogy valaki nyáron szokott dolgozni, és most fog először úgy igazán kirándulni. Ha unjuk a magyar tengert, akkor érdemes külföldre látogatni, de ez fordítva is igaz.

(LM)