Utazási tippek

Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum Székesfehérvár

Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum Székesfehérvár

Kép forrása: Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum Székesfehérvár

Ha kicsit nyitottak vagyunk arra, hogy megismerkedjünk a „magyar ezüst”, azaz az alumínium történetével, akkor figyelmükbe ajánlanám, ezt az Európában egyedülálló, és Magyarország egyik legfiatalabb műszaki múzeumát, melyet 1975-ben alapítottak, 1982-ben pedig országos hatáskörű gyűjtőközponttá minősítették.

 

A gánti kiállítás a magyarországi bauxitbányászat történetét tárgyalja az 1914-1990 közötti időszak ismérvei alapján. A tárlat a bányavágat rendszere, ahol helyet kapott a múzeum, mely az 1926-ban megkezdődött gánti bauxitbányászat 50. évfordulója kapcsán épült. A kiállítás a 300 m2-nyi udvari, szabadtéri kiállítórészből és a 360 m2-es földalatti (bánya makett) kiállítórészből, a múzeum-táróból áll.

A bányavágat rendszerben a bauxitbányászat történetét vázoló poszteres bemutató és a mélyműveléses (földalatti) bauxitbányászat szerszámai, gépei, biztosítási rendszerei, jellegzetes munkahelyei tanulmányozhatók. A kiállítási rész kitér a kutatás-fejlesztési tevékenység ismertetésére is. Külön kiállításként látható a Magyarország bauxit-előfordulásait bemutató kőzetgyűjtemény. A központi épületben megtekinthető még egy festmény kiállítás, amelyben nagyrészt Drégely László, az alumínium művésze festményei láthatók, valamint egy érem és plakett gyűjtemény. Ugyanitt mintegy 6400 kötetes, nagyrészt szakirodalmi könyvtár, amely a vertikum valamennyi területét felöleli, áll az olvasók és az érdeklődők rendelkezésére.  Az udvar a külfejtéses bauxitbányászat, illetve a nagyobb bányagépek bemutatótere. A "múzeum-táró" betekintést nyújt nekünk egy olyan világba, melyet ma már csak nagyon kevesen ismernek. Az alumínium viszont továbbra is az egyik legkeresettebb fémünk, így történetével, gyártásával, alapanyagának a bányászatával és a termelés folyamatával megismerkedni, igazi érdekesség, izgalmas és érdekfeszítő program.

Sok mindenre emlékezhetünk az iskolában tanultakból, de ha nagyobb gyermekünket elvisszük a múzeum meglátogatására, biztosak lehetünk benne, a földrajzi ismereteit megszínesítjük, érdeklődésüket felkelthetjük a téma iránt.

Megközelítése Székesfehérvár felől a Zámoly-Gánt vagy Tatabánya felől a Környe-Gánt-Székesfehérvár útvonalon.

#utazásitipp