Utazási tippek

Amadé-Bajzáth- Pappenheim Kastély Iszkaszentgyörgy

Amadé-Bajzáth- Pappenheim Kastély Iszkaszentgyörgy

Kép forrása: bmtb.hu

A különleges nevű kastély  Iszkaszentgyörgyön, Fejér megyében található. Szeretem a régi épületeket, a környezetüket, látogatásunkkal szeretnék kedvet adni ennek a 18. századi kastélynak és parkjának a felkereséséhez.

 Iszkaszentgyörgy neve 1691-ben jelenik meg egy körpecséten akkori neve "ISKA ZENT GIORG", amely ekkor már az Amadé család birtoka. A mai épület felépítése hat különböző periódushoz köthető. Magját a XVIII. század első harmadában Amadé Antal, a keleti mellékszárnyat és a kaput pedig Amadé Tádé építette 1764-ben. A XVIII. század végén, a XIX. század elején készült el a főszárny udvari előcsarnoka és valószínűleg a főlépcsőház mellvédje.

A Bajzáth család 1800-ban vásárolta meg a kastélyt és az uradalmat, ezért valószínű, hogy ez utóbbi építkezés már az ő nevükhöz fűződik. Az 1820-as évek körül Bajzáth György a főszárny két végét bővítette oldalirányban, klasszicista stílusban. 1840 körül a park felöli homlokzat nyílásai új kőkeretet kaptak, melyek terveit valószínűleg Langmasy Mihály építőmester készítette. 1870-ben a Pappenheim grófok vásárolták meg az épületet, melyen Pappenheim Szigfrid 1904 és 1909 között komoly bővítést végeztetett Gabriel Seidl müncheni építészprofesszor tervei szerint. Ekkor épültek fel a nyugati szárnyak neobarokk stílusban. A kastély parkjának teraszos kialakítása egyedülálló volt Fejér megyében.

A Schusstig főkertész által a XX. század elején tervezett kert számtalan növénykülönlegességet is tartalmazott.1945 után a község különböző közösségi intézményei kerültek az épületbe, a tanácsháza, az iskola, az óvoda és a gyógyszertár. Az Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastélyban és parkjaiban tett látogatás felér egy művészettörténeti utazással, mivel minden stílus jellemzői felfedezhetők a barokk kortól a 20. századi neobarokkig. Látogatható szárnyában kortárs galéria működik. Külön érdekesség a kastély állandó lakója, a község általános iskolája mellett a finn származású Ari Santeri Kupsus lovag. Elmondása szerint, 1999.08.01-én vonattal érkezett Magyarországra, mint turista, 2 hétre. Mikor meglátta a Keleti pályaudvar épületét, a két hétből 22 év lett. 2013-ban talált rá az Amadé család birtokára Fejér megyében, és azóta is itt lakik. Magyarul tökéletesen beszél, mert tiszteletlenségnek tartotta volna azt az országgal és a lakóival szemben, ha nem tanulta volna meg a nyelvünket.

A kastély minden szegletéről, bútoráról, freskóiról, órákat lehetne mesélni, helyette inkább azt javaslom, hogy próbáljanak meg bejutni, nem lesz egy nehéz feladat. A kastély látogatása megbeszélhető előzetes egyeztetés után a tulajdonossal a 0620/3220334-es telefonszámon.

LM

#utazásitipp