Utazási tippek

A varázslatos Tisza-tó

A varázslatos Tisza-tó

Kép forrása: vizugy.hu

A Tisza-tó hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai célpontja, a 127 négyzetkilométer nagyságú tó számos élményt, kalandot kínál. Horgászok, fürdőzni vágyók, vízi túrázók számára egyaránt. Magyarország második legnagyobb tava, ami egy mesterséges tó, 1988-ig Kiskörei víztározó volt a neve is. A létrehozásának az volt az oka, hogy egyenletes vízhozamot szerettek volna biztosítani a Kiskörei Vízerőmű, valamint a tiszaújvárosi Tiszai Hőerőmű számára.

 

Változatos vízi világ

A Tisza-tó változatos világa sokakat lenyűgöz, szigetek, holtágak, sekély csatornák és nyílt vízfelületek váltakoznak egymással. A 27 kilométer hosszú tó átlagos mélysége 1,3 méter, és 43 négyzetkilométeren van sziget a területén. A tó története 1967-73 között kezdődött, ekkor építették fel a Kiskörei Erőművet a duzzasztógáttal, hogy szabályozzák a tiszai áradásokat. A terület feltöltése 1978-ban fejeződött be, egykori holtágakat, vízfolyásokat, legelőket, erdőket, szántóföldeket borítottak el. Ma már a Hortobágyi Nemzeti Park bemutatóterületeként a tó az UNESCO világörökség része. Az Európai Bizottság 2010-ben a térséget Kiváló Európai Desztinációnak nyilvánította és a Magyarország legígéretesebb természetes vizű desztinációja címet adományozta a Tisza-tónak.

Változatos állat- és növényvilág teszi még különlegesebbé a tavat. A vadvilágot gyalog, lóháton, kerékpárral, és csónakkal is megismerhetjük, fontos, hogy a Tisza-tavi madárrezervátum védett terület, ami csak vezetővel látogatható. A Tisza-tó élővilágát és értékeit a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban ismerhetjük meg, ami 2012-ben nyitotta meg kapuját, és Európa legnagyobb édesvizű akváriumával büszkélkedhet.

Programok a Tisza-tónál

A part mentén több szabad strand is található, ezek közül az egyik legnagyobb az abádszalóki, ahol extrém vízi sportolásra is van lehetőség és itt több szórakozóhely is várja a turistákat. A horgászat szerelmesei is ellátogathatnak a tóhoz, mint ahogy a természetjárók, vízi túrázók számára is sok-sok élményt kínál a Tisza-tó.

Sokan vállalkoznak a Tisza-tó körbekerékpározására a tavat körbeölelő gáton, ha pedig nem kerékpárral érkezünk, ki is bérelhetjük azt. Ha a 33-as úton levágjuk az utat Poroszló és Tiszafüred között, akkor a táv mintegy négy óra alatt teljesíthető. A Tisza-tó nemcsak természeti kincsekben bővelkedik, hanem gasztronómiai élményeket is kínál. A friss halból készült finomságokat nem érdemes kihagyni, ha a térségben járunk. Kultúra, sportolási és egyéb szórakozási lehetőségek várják a látogatókat, nemcsak a nyári szezonban, hanem egész évben.

#utazásitipp

(LM)