Utazási tippek

A Pannonhalmi Főapátság története

A Pannonhalmi Főapátság története

Kép forrása: Pannonhalmi Főapátság

A pannonhalmi bencés monostor történelmünk egyik ékköve. A mai napig működik itt a bencés rend, a szerzetesélet több mint ezer éve jelen van a térségben. Pannonhalma hazánk egyik különleges helye, múltunk sok-sok emlékét megtalálhatjuk itt, a mai Szent Márton-bazilika az egykori templomok falainak maradványaira épült.

 

Még Géza fejedelem fogadta be udvarába a csehországi libicai vérengzés után a menekülő bencéseket, akiket itt, Pannónia hegyén telepített le. Itt építettek templomot a bencések, melyet Szent Mártonnal ajánlottak. Szent István király is támogatta a bencés szerzeteseket, a templomukat 1002-ben szentelték fel. Ez a templom sajnos nem maradt fenn, a pusztulásának oka ugyan nem ismert, de az biztos, hogy 1137-ben már leégett.

A mai templomot a 13. század elején kezdték el építeni, és 1224-re épült fel. A Pannonhalmi Bencés Főapátság hazánk egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, ahol napjainkban is élő, működő szerzetesközösség végzi munkáját. Bentlakásos gimnáziumot működtetnek, kulturális munkát végeznek, és lelkigyakorlatokat tartanak.

Természetesen a főapátság látványos épületegyüttese nagyon sok turistát vonz magával, nemcsak azért, mert építészetileg lenyűgöző, hanem azért is, mert kiállításai, gyűjteményei fontos őrzői múltunk emlékeinek.

A bencések monostora

Imádság, munka és lelki olvasmány – ezen elvek mentén élnek a bencés szerzetesek, akiknek életében a liturgia végzésének nagy szerepe van. Az egyéni imádság mellett a Szentírás olvasására is nagy hangsúlyt fektetnek, mint ahogy arra is, hogy lelkigyakorlatozókat fogadjanak a húsvéti időszakban. Nagy hangsúlyt fektetnek továbbá a zsoltárimádság, és a magyar, valamint a latin gregorián ének szerzetesi hagyományainak ápolására. A ház körüli munkák és a liturgikus, valamint közösségi szolgálatok mellett a bentlakásos gimnáziumban nevelő-oktatói munkát is végeznek és ellátják az apátsághoz tartozó tizenöt plébániát is.

Komplex épületegyüttes

A Pannonhalmi Főapátság egy komplex épületegyüttes, számos építészeti különlegességgel. Mint a Szent Márton-bazilika, mely magában rejti a korábbi épületek falmaradványait. Különleges élményt kínál az altemplom is. A kerengő a négyszögletes udvart körülvevő folyosó, ami a bencés hagyományokat követi és hazánkban itt van az egyetlen épen maradt példánya. Az ebédlő, a könyvtár, a levéltár mind mind különleges élményeket kínál. A Pannonhalmi Főapátság múltunk egyik hatalmas értéke, nem csoda, hogy megannyi turista látogatja meg évről évre.

9090 Pannonhalma, Vár 1. Tel.: 06 (96) 570 100

#utazásitippek #kirándulás 

(LM)