Utazási tippek

A különleges Bokodi-tó

A különleges Bokodi-tó

Kép forrása: Békési József

A Vértes lábánál, Oroszlánytól pár kilométerre fekszik a Bokodi-tó, ami az elmúlt években igazi turistamágnessé vált. A tó valójában a Vértesi Erőmű mesterséges fűtőtava, és hogy miért is különleges?

 

Az úszó, lebegő falu

Mert a partján különleges, cölöpökre épült horgászházak találhatók, ezekhez pedig hosszú fapallókból álló stég vezet. A tó története még 1961-ben kezdődött, ekkor duzzasztották fel az Által-eret, hogy létrehozzák a hűtőtavat. A völgyzáró gát 1960-ban készült el és ekkor kezdődött el a tó feltöltése. A Bokodi-tó kettős célt szolgál, egyrészt az erőmű kondenzátoraiban felmelegedett vizet hűti, ezen kívül a tó tárolási funkciókat is ellát. Ettől azonban még nem válik különlegessé.

Ami azzá teszi, az az, hogy az elmúlt években horgászparadicsommá vált, jellegzetes cölöpökön álló horgászházaival, ezek többségéhez pedig fapallós stégek vezetnek. A „lebegő” házak igazán romantikus látványt nyújtanak, azonban mivel magántulajdonban vannak, ezek nem látogathatók. Azonban a tópart az erőmű tulajdona, ahol bárki szabadon mozoghat, így egyre több turista látogat el a Bokodi-tóhoz. Különlegessége még ennek a tónak, hogy középen egy hatalmas szállítószalag található, ez hazánk egyetlen mélyművelésű bányájából, a márkushegyi bányából szállítja a barnaszenet.

Romantikus, turistacsalogató helyszín

Az „úszó” falu nem csak romantikus kirándulóhely, hanem tökéletes fotózási helyszín is. Télen-nyáron egyaránt turisták százai látogatnak el a tóhoz, a mintegy 130 hektáros tó rengeteg élményt kínál a turistáknak. Különösen hétvégén fordulnak itt meg sokan, azonban a helyiek nem feltétlenül örülnek a rohamnak. Fontos tudni, hogy a tóban nem lehet fürdeni és nem illik megzavarni a horgászokat sem. A szemetelésről már nem is beszélve, tartsuk tiszteletben az alapvető szabályokat és a helyiek magánszféráját is. Aki viszont horgászni szeretne itt, bátran keressen kiadó horgászházakat, hisz néhány házat bérbe is adnak a tulajdonosok. A tó gazdag pontyban, kárászban, keszegben, harcsában és amurban is, érdemes akár egy hetet is eltölteni itt.

A színes házikók, a hosszú fastégek mesebeli látványt nyújtanak, azonban nem csak ezt az élményt kínálja ez a környék. Ha már itt vagyunk, érdemes megnézni a bokodi evangélikus templomot, ami a 18. század végén épült. A közeli erdők is számos élményt kínálnak, a terület madárvilága ugyanis lenyűgöző. Aztán itt vannak a közel ezer éves vértesszentkereszti apátság romjai is, Oroszlányban pedig ne hagyjuk ki a Bányászati Múzeumot sem.

(LM)