Utazási tippek

A folyók városának története

A folyók városának története

Kép forrása: gyor.hu

Győr évszázadok óta nagy szerepet játszik hazánk életében, a folyók városának története már az ókorban elkezdődött. Régészeti leletek tanúskodnak arról, hogy a térség már az ókorban is lakott volt. Az első nagyobb települést a kelták alapították itt időszámításunk előtt 500 körül, a várost ekkor Arrabonának nevezték el. Később római kereskedők költöztek ide, négyszáz évig zavartalan volt a fejlődés. Ekkor vált a település gazdasági és kulturális értelemben is a térség központjává. A pannóniai úthálózat egyik fontos csomópontja volt.

 

A római uralom után, szlávok, avarok és frankok éltek itt, majd jöttek a honfoglaló magyarok. Győr az egyik legkorábbi magyar város, István király Koppány felnégyelt testének egy darabját a győri vár kapujára tűzte ki. István király püspökséget alapított és székesegyházat építtetett itt, Győr megyeszékhely lett. A nevét egyébként a középkorban kapta.

Felégették a várost

A tatárjárás súlyosan érintette Győrt, mint ahogy a területfoglalások, háborúk, harcok is. A várat a tatárok lerombolták, ezután kőből építették újjá. Előbb cseh kézre került, majd a magyarok visszafoglalták. Az évszázadok viharai mind nyomot hagytak a településen, és bár a város sorsa többször bizonytalanná vált. Mint 1529-ben, amikor a török fenyegetés miatt a vár parancsnoka, gróf Lamberg Kristóf nem megvédte Győrt, hanem inkább felgyújtatta. Az erőd kivételével teljesen le is égett a település, a török hadak csak a fekete romokat találták ki. A város török neve Janik kala, azaz az égett város.

Győr a 18. században indult újra virágzásnak, amikor Mária Teréziától szabad királyi városi rangot kapott. Iskolák, templomok, kórház és  kolostor is épült, iparosok költöztek a városba. A 19. század derekára Győr kereskedelmi központtá vált, különösen akkor, amikor beindult a gőzhajó-forgalom a Dunán.

Folyók találkozása

Győr a folyók városa, itt találkozik négy folyó, a Rába, a Rábca, a Mosoni-Duna és a Marcal. Fantasztikus természeti adottságai évről évre sok turistát vonzanak, de nemcsak a természeti adottságok, hanem az épített környezet is lenyűgöző. A múlt nyomai máig elvarázsolják az embert, Győr számos kalandot kínál az ide látogatóknak.

Földrajzi adottságainak köszönhetően fontos kereskedelmi központ. Bécs, Budapest és Pozsony közt szinte félúton fekszik. Négy reptérről közelíthető meg, a bécsi, a budapesti, a pozsonyi és a győri reptér mind elérhető távolságban vannak, mint ahogy a gönyűi kikötő is. Győr tehát földön, vízen és levegőben is elérhető mindenki számára.

#látnivaló #kirandulás #utazás

(LM)