Utazási tippek

A csodás Velencei-tó

A csodás Velencei-tó

Kép forrása: wikipedia.org

Hazánk harmadik legnagyobb tava megannyi élményt, látnivalót, kalandot kíván az év minden szakában az odalátogatóknak. Kedvelt üdülőhely és bár nem olyan nagy, mint a Balaton, sőt, 26 négyzetkilométernyi nagyságával kicsinek mondható, mégis számos ok van, amiért megéri ide ellátogatni. Sportolni, mozogni, strandolni, a természetet megfigyelni mind mind kiváló alkalom adódik a Velencei-tónál.

 

Az egyik legnagyobb előnye, hogy nyáron hamar és eléggé felmelegszik, hisz nem nagy víztömegről van szó, az átlagos mélysége 1,5 méter, a hőmérséklete pedig a 26-28 fokot is elérheti. Ásványi anyagokban gazdag vize frissítő, regeneráló hatással van a szervezetre. A tó felületének mintegy egyharmadát nádasok borítják és a vízszint is évről évre csökken, ami aggodalomra adhat okot, azonban érdemes kihasználni a tó kínálta lehetőségeket.

Mit kínál a Velencei-tó?

Egyrészt csodálatos élővilágot, megannyi különleges növényt és állatot. A természetkedvelők számára igazi kuriózumokat, sok-sok élményt. A gyékény, a nád, a hínár és a tengermelléki káka a legelterjedtebb növények, az állatfajok sokszínűsége pedig szintén igazán lenyűgöző. Barna rétihéja, búbos vöcsök, kanalasgém, dankasirály, bütykös hattyú, tőkés réce és vízityúk is él itt. Az emlősök között pedig vaddisznót és vidrát is láthatunk. A hüllők között vízisikló, kecskebéka és mocsári teknős is él itt, a tóban pedig több tucatféle növényevő és ragadozó halat találhatunk.

Strandolás, sportolás, élmények

Több tóparti településen van kiépített strand, ezek mind jó választásnak bizonyulnak, sokan megfordulnak itt a nyári időszakban. És ahogy érkeznek a turisták, úgy fejlődik a térség. Ez pedig igaz a gasztronómiára is, ami szintén sokat fejlődött az elmúlt időszakban.

A sportolásra is sok lehetőség kínálkozik, a kerékpárbérlés népszerű a térségben és akik a vízi sportokat kedvelik, kajakkal és kenuval is nekivághatnak a tónak. A Velencei-tó számos kajak-kenu verseny helyszíne is egyben.

A Velencei-tónak megvan az az előnye, hogy nagyon közel van a fővároshoz, könnyebben elérhető, mint például a Balaton, így akár egy egynapos kirándulást is egyszerűbben be lehet iktatni. Ha pedig valaki hosszabb utakra vágyik, akkor szállást is bőven talál. Hotelek, panziók és magánszállások is várják a látogatókat az év minden szakában. A környék kulturális kincsekben is bővelkedik, érdemes például ellátogatni a Halász-kastélyba, ahol megtekinthetjük a kastélytörténeti kiállítást.

Velence, Gárdony, Pákozd és Sukoró is várja a látogatókat. Budapesttől 40-50 kilométerre, Székesfehérvártól pedig 15-20 kilométerre. A Velencei-tóhoz nemcsak autóval egyszerű eljutni, hanem busszal és vonattal is.

#utazás #kirándulás 

(LM)